14 aprilie 2016 Comentarii 0

Achim Irimescu, Agricultură: Românii mănâncă puțin și vând ieftin

Achim Irimescu, Agricultură: Românii mănâncă puțin și vând ieftin

Deși avem destule ovine cât să acoperim necesarul de consum din România, la noi nu se consumă decât 2,5 kg pe cap de locuitor/an. Ca o comparație, în Islanda, consumul anual se ridică la 22 kg pe cap de locuitor, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Consumul de carne ni-l acoperim în procent de 67% din producția internă, iar la carnea de pasăre unde stăm cel mai bine, acoperim în procent de 80% cu producție internă. Mie personal mi-ar plăcea să acoperim în procent de 100%”, a afirmat Irimescu.

O altă problemă este reprezentată de prețul cărnii la ovine. Acesta, în viu, este de 7 lei pe kilogram, iar din calculele economiștilor, ar trebui să fie de 10 lei pentru a fi profitabil. „Îmi doresc să promovăm produsele noastre la export. În acest fel sper să reușim să creștem și prețul produselor pentru că deocamdata”, a mai spus ministrul.

Exporturile, cu potențial

Din România vor fi preluate pentru Iordania circa un milion de ovine. Avem capacitatea de a trimite peste 4,5 milioane de ovine, este de părere Irimescu, prezent la Congresul „Viitorul industriei cărnii astazi”, organizat de publicația Industria Carnii.

„Mi-aș dori să nu mai depindem de exportul de cereale. Una este să exporți o tonă de cereale cu 120-130 de euro și alta este să exporți o tonă de carne cu 3000-4000 de euro. Trebuie să ne concentrăm pe export și să trimitem în afară produse cu o valoare adaugată mai mare. Exportul poate contribui cu jumatate de miliard la exporturile românești”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Producția de lapte

Potrivit șefului Agriculturii, producția la lapte s-a diminuat cu 20% în ultima vreme, iar acest lucru arată că micii producători nu mai ajung la procesare. Aceștia s-au plâns de foarte multe ori că pierd bani pentru că vând laptele la prețuri infime și când nu-l vând sunt obligați să-l arunce.

Ministrul a mai menționat că și-ar dori să nu mai fim asaltați de merele din Polonia pentru că în acest fel ne pierdem producătorii noștri.

 

Post-ul Achim Irimescu, Agricultură: Românii mănâncă puțin și vând ieftin apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Achim Irimescu, Agricultură: Românii mănâncă puțin și vând ieftin

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Țara în care a fost interzisă mesageria WhatsApp. Care a fost motivul

Țara în care a fost interzisă mesageria WhatsApp. Care a fost motivul – Mesageria Whatsapp a fost interzisă în Brazilia. Decizia a fost luată de un judecător dintr-un stat aflat …]

Sport 0 Comentarii

Ultimele noutăți în războiul Becali versus Armată. ^Ce se întâmplă cu palmaresul celui mai galonat club din România: ”Să se înțeleagă clar…”

Ultimele noutăți în războiul Becali versus Armată. ^Ce se întâmplă cu palmaresul celui mai galonat club din România: ”Să se înțeleagă clar…” – Scandalul dintre Steaua ”FCSB” (echipa lui Becali) …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221

*