Acuzații grave la adresa profesorului Mihai Lucan! Familiile a doi pacienți decedați au făcut plângere penală pentru ucidere din culpă
12 mai 2016 Comentarii 0

Acuzații grave la adresa profesorului Mihai Lucan! Familiile a doi pacienți decedați au făcut plângere penală pentru ucidere din culpă

Acuzații grave la adresa profesorului Mihai Lucan! Familiile a doi pacienți decedați au făcut plângere penală pentru ucidere din culpă

Pofesorul Mihai Lucan și echipa lui de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj sunt acuzați de ucidere  din culpă, de către rudele a doi pacienți transplantați care au murit după ce s-au îmbolnăvit cu gripă porcină.

Familiile pacienților decedați, Ana Toth și Viorel Bejan, au anunțat ieri că au depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca plângere penală pentru ucidere din culpă împotriva doctorului Mihai Lucan, șeful Secției de Transplant din cadrul ICUTR Cluj, scrie Monitorul de Cluj.

”Solicităm cercetarea acestora şi începerea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă prev. şi ped. de art. 192 alin.1,2 şi 3 Cod penal, comportamentul neadecvat al celor de mai sus precum şi neluarea măsurilor ce se impuneau, ducând la decesul celor două persoane menţionate”, informează familiile printr-un comunicat de presă.

”Spitalul colcăie de viruși și bacterii”

Ana Toth de 64 de ani (Bistriţa Năsăud) şi Viorel Bejan de 52 de ani (Suceava) sunt doi pacienţi care au fost supuşi unui transplant renal la ICUTR Cluj, anul trecut în octombrie, respectiv anul acesta, în ianuarie. Ambii pacienţi au murit la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj, în februarie 2016, după ce au fost infectaţi cu virusul gripei porcine.

Melania Bejan, soţia lui Viorel Bejan s-a arătat dezamăgită de modul în care medicii au comunicat cu ea şi cu soţul ei. De asemenea, a precizat că nu ştie de ce i-a murit soţul. “Sunt dezamăgită de modul de comunicare între pacient, aparţinători şi spital. Nu cunosc în detaliu spre deloc de ce a murit soţul meu. Sunt aproape consternată că a murit sub ocrotirea atâtor medici. Sunt convinsă că a murit cu zile într-un spital care colcăie de viruşi şi bacterii. Dureros este faptul că după cele întâmplate eşti ignorată, minţită”, a declarat Melania Bejan, citată de Monitorul de Cluj.

La mijlocul lui ianuarie, Viorel Bejan a suferit operaţia de transplant, dar spre sfârșitul lunii a avut frisoane, iar starea i s-a înrăutăţit. În data de 19 februarie, bărbatul a murit, după ce cu două săptămâni înainte fusese transferat la Spitalul de Boli Infecţioase. Soţia lui afirmă că nici în momentul de faţă nu ştie exact cauza morţii soţului din cauză proastei comunicări cu spitalul. Totuşi, potrivit femeii, în documente scrie că Viorel Bejan a murit din cauza unui şoc septic.

gripa

Familiile pacienților au prezentat cazurile într-o conferință

Iulia Molnar, fiica Anei Toth a menţionat că mama ei a fost transferată la Infecţioase odată cu Viorel Bejan şi alţi pacienţi. La fel, şi ea acuză medicii de proastă comunicare cu aparţinătorii. “Nu am fost contactaţi niciodată de niciun medic, deşi aveau numerele noastre de telefon”, a precizat Iulia Molnar.

Membrii familiei se întreabă cum a fost posibil ca pacienţii transplantaţi să se îmbolnăvească de gripă porcină. Ei suspectează că proasta organizare a circuitelor intraspitaliceşti este una dintre cauze. “Nu pot să îmi explic cum două femei răcite care veniseră să facă transplant erau în acelaşi corp de spital cu pacienţii transplantaţi. Despre femei mi-a spus soţul meu că nu putea nici să doarmă atât de tare tuşeau”, a declarat Melania Bejan.

Mihai Lucan, şeful ICUTR Cluj recunoaşte că a avut focar de gripă porcină în spital şi precizează că nu se poate preveni aşa ceva într-o unitate sanitară. Pe de altă parte, unul dintre pacienţii decedaţi nu ar fi respectat recomandările medicilor şi a ieşit din salon de mai multe ori. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj are o anchetă în derulare cu privire la aceste cazuri.

Pacienţii transplantaţi pot fi răpuși de gripă

Acesta a declarat, la sfârșitul lunii trecute, când cele două cazuri au fost prezentate, că pacienţii transplantaţi au o capacitate foarte redusă de apărare şi pot fi răpuşi de gripă. “Bolnavii ăştia cu transplant au capacitatea imunologică foarte scăzută. O infecţie cu gripă porcină omoară oameni sănătoşi, darămite oameni care au redusă capacitatea de apărare la 20-30%. A fost o întâmplare nefericită şi consonez cu pierderea familiei, iar bolnava cealaltă a făcut infecţia în alt salon decât cel de transplant. Ea a făcut foarte multe complicaţii după transplant şi de aici foarte uşor s-a prins infecţia asta. Respectivul domn care săracul a murit, ăsta se plimba toată ziua, nici nu asculta să stea în salon, se ducea să se întâlnească cu nevastă-sa, ori camera de vizită în care se ducea el era o încăpere în care încăpeau 50 de oameni din toate părţile. Eu nu am cum să îi monitorizăm pe toţi indivizii care vin din toate părţile că nu sunt Poliţie”, a explicat  profesorul Lucan.

După ce toată situaţia celor doi pacienţi a fost prezentată de familiile acestora în cadrul conferinţei de presă, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj a transmis un comunicat de presă prin care anunţă că au o anchetă în derulare.

Post-ul Acuzații grave la adresa profesorului Mihai Lucan! Familiile a doi pacienți decedați au făcut plângere penală pentru ucidere din culpă apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Acuzații grave la adresa profesorului Mihai Lucan! Familiile a doi pacienți decedați au făcut plângere penală pentru ucidere din culpă

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Dinamo transferă un mijlocaș cu nume imposibil de pronunțat

Dinamo transferă un mijlocaș cu nume imposibil de pronunțat – Dinamo continuă mutările pe piața transferurilor. Dolce Sport informează că oficialii din Ștefan cel Mare au pus ochii pe un …]

Sport 0 Comentarii

Vlad Cornea, preferatul lui Klaus Iohannis, bătut în Croația

Vlad Cornea, preferatul lui Klaus Iohannis, bătut în Croația – Jucătorul de tenis Victor Vlad Cornea (22 de ani, locul 513 ATP), sibianul alături de care se antrenează președintele Klaus …]

Sport 0 Comentarii

Liga 1, play-out: CFR Cluj – CSMS Iași (ora 18:00, Digi, Dolce, Look Plus). Se încinge lupta pentru Europa

Liga 1, play-out: CFR Cluj – CSMS Iași (ora 18:00, Digi, Dolce, Look Plus). Se încinge lupta pentru Europa – Fotbal Liga 1, play-out, etapa a 8-a CFR Cluj – …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*