4 mai 2016 Comentarii 0

ALEGERI LOCALE 2016 | CCR decide astăzi dacă alegerilor locale se vor organiza în două tururi

ALEGERI LOCALE 2016 | CCR decide astăzi dacă alegerilor locale se vor organiza în două tururi

Curtea Constituțională va decide astăzi dacă alegerile locale se vor organiza într-un singur tur, așa cum prevede Hotărârea de Guvern, sau în două tururi. Concret, judecătorii CCR vor decide dacă este admisă contestația depusă de jurnalistul Liviu Avram privind legislația electorală.

Dacă CCR va decide că alegerile locale se organizează în două tururi, atunci Guvernul va avea la dispoziţie 45 de zile pentru a emite o OUG prin care să stabilească alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Dacă nu va face acest lucru, la expirarea celor 45 de zile, articolele neconstituţionale vor fi declarate automat nule, însă acest lucru se va întâmpla abia după data alegerilor locale, de pe 5 iunie, scrie News.ro.

Curtea Constituțională va analiza două articole din Legea alegerilor locale, printre care şi cel care prevede alegerea primarilor într-un singur tur. Ambele sesizări au fost depuse de jurnalistul Liviu Avram, după ce i-a fost respinsă candidatura la Primăria Capitalei ca independent, deoarece nu a întrunit numărul necesar de semnături. Acesta avea nevoie de 18.000 de semnături, însă a depus listă cu trei semnături.

Jurnalistul a depus o contestație față de respingerea candidaturii și a ridicat o excepție de necosntituționalitate a articolului 50 alineatul 2 din Legea alegerilor locale, pe motiv că reprezintă o ingerinţă excesivă asupra dreptului de a fi ales. Articolul 50 alineatul 2 din Legea 115/2015 privind alegerile locale, impune candidaţilor independenţi să depună o listă cu susţinători de cel puţin 1% din numărul alegătorilor, ceea ce pentru municipiul Bucureşti ar însemna peste 18.000 de semnături.

Totodată, Liviu Avram a solicitat extinderea controlului de neconstituţionalitate şi asupra articolului 101 alineatul 2 din aceeaşi lege, cel prin care se stabileşte că este ales primar candidatul care întruneşte cel mai mare număr de voturi, adică majoritatea relativă, şi nu cel care primeşte majoritatea voturilor exprimate, aşa cum a prevăzut legea până la alegerile din 2012.

O acțiune similară a fost întreprinsă și de PNL, care a depus în 9 martie, la Curtea de Apel Bucureşti, cererea de anulare a Hotărârii de Guvern care stabileşte data alegerilor locale. Liberalii nu au avut însă câștig de cauză, întrucât instanța a considerat că nu are legătură cu cauza.

 

 

Post-ul ALEGERI LOCALE 2016 | CCR decide astăzi dacă alegerilor locale se vor organiza în două tururi apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – ALEGERI LOCALE 2016 | CCR decide astăzi dacă alegerilor locale se vor organiza în două tururi

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Dunărea Brăila câștigă trei puncte mari la Vâlcea după un final nebun de meci

Dunărea Brăila câștigă trei puncte mari la Vâlcea după un final nebun de meci – HC Dunărea Brăila s-a impus, sâmbătă, în deplasarea de la Vâlcea, scor 29-27 (15-15), și …]

Sport 0 Comentarii

Zinedine Zidane își face curaj, înainte de El Clasico: ”Suntem pregătiți!”

Zinedine Zidane își face curaj, înainte de El Clasico: ”Suntem pregătiți!” – Real Madrid a câștigat en-fanfare ultimul meci din campionat, 4-0, cu FC Sevilla, lucru care-i dă încredere tehnicianului …]

Sport 0 Comentarii

Vă era dor de Gigi Becali? Patronul Stelei și-a găsit un nou ”client”: ”Sărea mingea din el!”

Vă era dor de Gigi Becali? Patronul Stelei și-a găsit un nou ”client”: ”Sărea mingea din el!” – Gigi Becali nu se dezminte: indiferent de meci, de competiție, de rezultat, …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*