„Aruncarea în ţol”, respectată de grupul Junilor Tineri la Brașov | GALERIE FOTO
7 mai 2016 Comentarii 0

„Aruncarea în ţol”, respectată de grupul Junilor Tineri la Brașov | GALERIE FOTO

„Aruncarea în ţol”, respectată de grupul Junilor Tineri la Brașov | GALERIE FOTO

„Aruncarea în ţol”, unul dintre obiceiurile cele mai pitoreşti din ceremonialul junilor braşoveni , la care participă grupul Junilor Tineri, a avut loc vineri În Piața Unirii din Brașov.

Tinerii au fost la Biserica Sf. Nicolae, unde au primit binecuvântarea, apoi s-au adunat în cerc în jurul Troiţei Căpitanului Ilie Birt, unde au cântat „Hristos a înviat!”. Acompaniaţi de lăutari, s-au adunat în faţa bisericii şi au început să joace celebra Horă a Junilor. A urmat aruncarea buzduganului, la care au fost invitaţi să participe, contra cost, şi spectatorii mai curajoşi.

JUNII TINERI 2
JUNII TINERI 3
JUNII TINERI 4

Într-un târziu, tinerii au adus cu ei ţolul, care a fost ţinut de margini şi de colţuri de mai multe persoane. Primul aruncat în ţol a fost vătaful grupului. Au urmat armaşul mare şi cel mic, dar şi ceilalţi juni, mai ales cei mai noi, care au fost obligaţi să-şi demonstreze la rândul lor curajul.

Obiceiul are la origine un ritual de iniţiere şi de confirmare în ceata de feciori şi se făcea în public doar ca măsură de pedeapsă pentru cei care refuzau proba bărbăţiei.

Duminică va avea loc cea mai mare sărbătoare a junilor brașoveni, cu prilejul zilelor orașului aceștia urmând a defila prin centrul istoric, după care se vor așeza la masă, la Pietrele lui Solomon și vor petrece până seara târziu. Vor participa toate cele 7 cete de juni ale Brașovului.

Post-ul „Aruncarea în ţol”, respectată de grupul Junilor Tineri la Brașov | GALERIE FOTO apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – „Aruncarea în ţol”, respectată de grupul Junilor Tineri la Brașov | GALERIE FOTO

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Louis Van Gaal spune că este adulat la Man. United. Șefii îi pregătesc o surpriză

Louis Van Gaal spune că este adulat la Man. United. Șefii îi pregătesc o surpriză – Deși la ultimul meci de pe teren propriu, fanii au venit cu fulare pe …]

Sport 0 Comentarii

Guilherme a ratat transferul la Bari. Brazilianul n-a trecut testele medicale!

Guilherme a ratat transferul la Bari. Brazilianul n-a trecut testele medicale! – Ultima oară la echipa campioană a României, Steaua Bucureşti, Guilherme şi-a căutat norocul în Italia. Numai că fundaşul …]

Sport 0 Comentarii

Bobi Simion s-a calificat la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro

Bobi Simion s-a calificat la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro – În urma rezultatelor de excepție avute la tenis de masă, Bobi Simion, sportiv paralimpic, legitimat la ACS …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*