7 aprilie 2016 Comentarii 0

Aşezare neolitică descoperită pe traseul autostrăzii Sebeş-Turda

Aşezare neolitică descoperită pe traseul autostrăzii Sebeş-Turda

O aşezare veche de şapte milenii, din neolitic, şi un cimitir de incineraţie de trei milenii, din prima epocă a fierului, au fost descoperite în zona Limba-Oarda, în apropiere de Alba Iulia.

Descoperirile, făcute în timpul cercetărilor de descărcare de sarcină arheologică a unui teren pe care va fi traseul autostrăzii Sebeş-Turda, scrie Agerpres. Arheologii au scos la iveală şi o serie de locuinţe adâncite de tip bordei. La unele dintre ele se observă încă şi urmele parilor care susţineau acoperişul.

„Investigăm un sat neolitic aparţinând culturii Vinca. Ca orizont cronologic, vorbim de o vechime de şapte mii de ani. S-au identificat o serie de locuinţe de suprafaţă, locuinţe adâncite, fiecare cu inventarul specific şi tipic”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş, Radu Totoianu.

„Nu toate sunt locuinţe. După o inventariere mai amănunţită, vom putea spune exact care sunt locuinţe sau care sunt numai gropi menajere. Locuinţe de suprafaţă sunt peste 20 până în prezent”, a precizat Totoianu.

Arheologii au descoperit şi un trofeu de acum şapte mii de ani, un cap de bour, o premieră pentru teritoriul Transilvaniei. Este o depunere de craniu de bour, cu coarnele foarte bine păstrate, astfel de trofee ornamentând sanctuarele epocii respective.

Post-ul Aşezare neolitică descoperită pe traseul autostrăzii Sebeş-Turda apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Aşezare neolitică descoperită pe traseul autostrăzii Sebeş-Turda

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

REVANȘA! Echipa feminină de tenis de masă, în semifinalele Euro, după succesul dramatic în fața polonezelor. ^La ele joacă Partyka, sportivă cu mâna dreaptă amputată din cot!

REVANȘA! Echipa feminină de tenis de masă, în semifinalele Euro, după succesul dramatic în fața polonezelor. ^La ele joacă Partyka, sportivă cu mâna dreaptă amputată din cot! – România a …]

Sport 0 Comentarii

Protest cu cruci împotriva construirii unei moschee în Bucureşti!

Protest cu cruci împotriva construirii unei moschee în Bucureşti! – Mai multe cruci din lemn de doi metri au apărut, vineri dimineaţă, 8 aprilie,  pe stâlpii din București, în semn …]

Sport 0 Comentarii

Reacţia Oanei Zăvoranu la un an de la moartea mamei sale! Ce a putut să spună despre Mărioara! „Te blochez”

Reacţia Oanei Zăvoranu la un an de la moartea mamei sale! Ce a putut să spună despre Mărioara! „Te blochez” – Oana Zăvoranu a avut prima reacţie pe contul de …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*