7 aprilie 2016 Comentarii 0

Aşezare neolitică descoperită pe traseul autostrăzii Sebeş-Turda

Aşezare neolitică descoperită pe traseul autostrăzii Sebeş-Turda

O aşezare veche de şapte milenii, din neolitic, şi un cimitir de incineraţie de trei milenii, din prima epocă a fierului, au fost descoperite în zona Limba-Oarda, în apropiere de Alba Iulia.

Descoperirile, făcute în timpul cercetărilor de descărcare de sarcină arheologică a unui teren pe care va fi traseul autostrăzii Sebeş-Turda, scrie Agerpres. Arheologii au scos la iveală şi o serie de locuinţe adâncite de tip bordei. La unele dintre ele se observă încă şi urmele parilor care susţineau acoperişul.

„Investigăm un sat neolitic aparţinând culturii Vinca. Ca orizont cronologic, vorbim de o vechime de şapte mii de ani. S-au identificat o serie de locuinţe de suprafaţă, locuinţe adâncite, fiecare cu inventarul specific şi tipic”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş, Radu Totoianu.

„Nu toate sunt locuinţe. După o inventariere mai amănunţită, vom putea spune exact care sunt locuinţe sau care sunt numai gropi menajere. Locuinţe de suprafaţă sunt peste 20 până în prezent”, a precizat Totoianu.

Arheologii au descoperit şi un trofeu de acum şapte mii de ani, un cap de bour, o premieră pentru teritoriul Transilvaniei. Este o depunere de craniu de bour, cu coarnele foarte bine păstrate, astfel de trofee ornamentând sanctuarele epocii respective.

Post-ul Aşezare neolitică descoperită pe traseul autostrăzii Sebeş-Turda apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Aşezare neolitică descoperită pe traseul autostrăzii Sebeş-Turda

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Gabriela Cristea şi Tavi Clonda au facut ANUNTUL de Paşte FIX la un an de la căsătorie

Gabriela Cristea şi Tavi Clonda au facut ANUNTUL de Paşte FIX la un an de la căsătorie – Mai multe pe romaniatv.net Post-ul Gabriela Cristea şi Tavi Clonda au facut …]

Sport 0 Comentarii

Messi a jucat doar o repriză cu Bilbao. “Ar fi fost o prostie să ne asumăm cel mai mic risc” / FOTO

Messi a jucat doar o repriză cu Bilbao. “Ar fi fost o prostie să ne asumăm cel mai mic risc” / FOTO – Lionel Messi, fotbalistul vedetă al echipei FC …]

Lidia Buble a jignit-o pe Iulia Albu de faţă cu toată lumea! „O să mă rog pentru ea”

Lidia Buble a jignit-o pe Iulia Albu de faţă cu toată lumea! „O să mă rog pentru ea” – Lidia Buble i-a dat replica Iuliei Albu, după ce aceasta i-a …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221

*