30 aprilie 2016 Comentarii 0

Atenție la masa de Paști! Excesele culinare pot duce la infarct!

Atenție la masa de Paști! Excesele culinare pot duce la infarct!

Drob şi friptură de miel, pastramă, ouă roşii, sarmale, cozonac, pască şi alte bunătăţi tradiţionale – toate se regăsesc, mai mult sau mai puțin, în meniul românilor de Sărbătorile Pascale. De multe ori, alături nu lipsește nici paharul cu vin roşu. Dacă un om sănătos poate consuma din toate cu moderaţie fără probleme, cei care au boli cardiovasculare sau alte afecţiuni trebuie să fie extrem de prudenţi, fiindcă pot ajunge să facă chiar şi infarct după un exces culinar!

Mâncarea greu digerabilă, așa cum sunt majoritatea preparatelor tradiționale de Paști, consumată în cantităţi mari şi asociată şi cu băuturi alcoolice în exces poate provoca infarctul miocardic acut, a explicat cardiologul Adrian Tase, de la Spitalul Judeţean Argeş, citat de Curier.ro. Potrivit medicului, fiecare om trebuie să-şi cunoască propriile limite şi să se bucure cu moderaţie de masa de Paşte.

Ouăle sunt bogate în colesterol şi, dacă un om perfect sănătos poate face o excepţie şi să consume două ouă în ziua de Paşte, persoanele cu probleme cardiace nu trebuie să mănînce mai mult de un ou. Digerarea drobului de miel solicită foarte mult organismul, astfel că un om perfect sănătos poate consuma o felie de drob, în timp ce oamenii cu probleme de sănătate pot doar să guste din acest preparat. Pastrama de oaie este foarte sărată, iar hipertensivii au interzis la acest preparat.

Pot fi consumate 2-3 sarmale din carne slabă, iar friptura de miel, 100 – 150 g, de preferinţă la masa de prânz, fiindcă este foarte greu digerabilă. De asemenea, 1-2 felii de cozonac şi 1-2 pahare de vin roşu pe zi sunt suficiente și nu le pun probleme oamenilor sănătoşi. Cei care depășesc aceste cantitați, în special cei cu probleme de sănătate, pot ajunge la spital.

”Am avut pacienţi care au făcut infarct miocardic acut din cauza efortului digestiv foarte mare. Acesta echivalează cu efortul fizic şi poate să ducă la infarct. Supraîncărcarea tubului digestiv obligă inima să pompeze sînge la o capacitate mai mare. La cardiacii care au o rezervă funcţională mică apare decompensarea care se manifestă prin dispnee (respiraţia îngreunată), durere anginoasă şi edemele membrelor inferioare (umflarea picioarelor)”, a explicat medicul.

Doctorul Adrian Tase, care va fi de gardă în a doua zi de Paște, se aşteaptă la o creştere a numărului pacienţilor cu probleme cardiace, din experiența anilor trecuţi. Acesta recomandă moderaţie în toate, să nu se consume toate preparatele greu digerabile la o singură masă, iar după mese, plimbări pentru o mai bună digestie.

Post-ul Atenție la masa de Paști! Excesele culinare pot duce la infarct! apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Atenție la masa de Paști! Excesele culinare pot duce la infarct!

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Guvernul a aprobat cifrele de școlarizare pentru anul școlar și universitar 2016-2017

Guvernul a aprobat cifrele de școlarizare pentru anul școlar și universitar 2016-2017 – Cifrele de școlarizare pentru anul școlar și universitar 2016-2017 au fost aprobate de Guvern printr-o hotărâre adoptată …]

Sport 0 Comentarii

MUTARE-TRĂSNET! Mutu și-a terminat contractul cu Pune și revine în Liga 1. ^Piteșteanul revine la o echipă ”cu dedicație”! Reacția clubului / EXCLUSIV

MUTARE-TRĂSNET! Mutu și-a terminat contractul cu Pune și revine în Liga 1. ^Piteșteanul revine la o echipă ”cu dedicație”! Reacția clubului / EXCLUSIV – ACTUALIZARE, ora 21:50 / Antrenorul Pandurilor, …]

Sport 0 Comentarii

Să vină primele la băieți! Consilierul lui Răzvan Burleanu anunță că UEFA a virat banii la FRF

Să vină primele la băieți! Consilierul lui Răzvan Burleanu anunță că UEFA a virat banii la FRF – Consilierul prezidențial Andrei Vochin susține că tricolorii vor primi în curând primele …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221

*