Au înflorit bujorii de la Zau de Câmpie! Rezervația este unică în Europa
19 aprilie 2016 Comentarii 0

Au înflorit bujorii de la Zau de Câmpie! Rezervația este unică în Europa

Au înflorit bujorii de la Zau de Câmpie! Rezervația este unică în Europa

Turiștii au luat cu asalt, zilele acestea Rezervația de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, din județul Mureș, un loc unic în Europa, datorită altitudinii mari la care această plantă s-a adaptat.

În comuna mureșeană Zau de Câmpie se află unicul loc din România şi din interiorul arcului carpatic unde creşte bujorul de stepă. În aceste zile, Rezervația de Bujori este asaltată de turişti veniţi din ţară şi din străinătate, cei mai numeroși fiind copiii care se află în plină ”Săptămână Altfel”.

În acest an, bujorii de la Zau de Câmpie – cel mai înalt loc din Europa la care această plantă s-a adaptat, adică la peste 450 de metri – au început să înflorească mai repede cu zece zile, ca urmare a vremii calde, iar gradul de înflorire este de peste 45%. În funcţie de temperatură şi umiditate, aceştia vor mai sta înfloriţi încă 10-12 zile, scrie Agerpres.

Rezervaţia de la Zau de Câmpie are în total 3,5 hectare, dintre care un lot de un hectar la poalele unui deal, unde bujorii sunt înfloriţi aproape în totalitate, iar un lot de 2,5 hectare, pe dealul din apropiere, unde florile abia au început să înflorească.

”Până acum am avut în jur de 800 de turişti. Au venit de peste tot, am avut şi din Cluj, şi din Irlanda, au venit cu autocarele şi cu maşinile personale. Amm avut deja și 5 clase de elevi din Zau de Câmpie şi elevi de la liceul din Sărmaşu. Le explic tuturor că bujorul e o plantă foarte firavă, dacă o rupi, moare toată planta. Dacă tai un bujor înflorit ca să îl pui în vază, acesta se va usca în circa 10 minute de la tăiere”, a declarat Octavian Călugăr, custodele Rezervaţiei Botanice din localitate, care se ocupă de 10 ani de rezervație.

Acesta a afirmat că, în fiecare an, în perioada mai-iunie (în funcţie de intervalul de înflorire), bujorul îşi termină ciclul, îşi pregăteşte sămânţa, iar el o urmăreşte foarte atent până când ajunge la maturitate şi o recoltează când are o culoare maronie spre negru.

Planta nu trebuie niciodată tăiată pentru că în acest an îşi asigură hrana pentru anul viitor, stochează bulbii de pe tulpină şi că ”aceasta a fost greşeala fatală comisă de oameni, care a dus la dispariţia plantei din Europa”.

Rezervaţia mureşeană este situată la 5 kilometri de centrul comunei Zau de Câmpie şi a fost înfiinţată în 1932 de academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul şcolii româneşti de botanică, iar suprafaţa iniţială era de 2,5 hectare.

Foto: Facebook/Zau de Campie

bujori (3)
bujori (2)
bujori (1)

Post-ul Au înflorit bujorii de la Zau de Câmpie! Rezervația este unică în Europa apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Au înflorit bujorii de la Zau de Câmpie! Rezervația este unică în Europa

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Szabolcs Sebestyen vrea titlul național și un loc la Olimpiada din 2020

Szabolcs Sebestyen vrea titlul național și un loc la Olimpiada din 2020 – Szabolcs Sebestyen, de la echipa “Tuşnad Cycling Team”, a reprezentat România, în 2014, la Campionatul Mondial de ciclism. Sebestyen …]

Sport 0 Comentarii

Germania, pentru prima oară după 12 ani în finala Campionatului European de handbal

Germania, pentru prima oară după 12 ani în finala Campionatului European de handbal – Naţionala masculină de handbal a Germaniei este prima finalistă a Campionatului European din Polonia, după ce …]

Sport 0 Comentarii

Bos a decis să schimbe Rapidul din temelii. Ce măsură pregătește Moraru. Ultimele achiziții

Bos a decis să schimbe Rapidul din temelii. Ce măsură pregătește Moraru. Ultimele achiziții – Valerii Moraru, patronul Rapidului, vrea să construiască o echipă puternică și plănuiește să facă schimbare importantă. Omul …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*