2 mai 2016 Comentarii 0

Ce se întâmplă cu sufletele oamenilor care mor în Săptămâna Luminată

Ce se întâmplă cu sufletele oamenilor care mor în Săptămâna Luminată

Prima săptămână care urmează după Învierea Domnului Iisus Hristos este Săptămâna Luminată, care se termină în duminica următoare, numită Duminica Tomii (n.r. a Sfântului Apostol Toma). Pentru creştinii ortodocşi, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după cincizeci de zile de la Paşte, la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile).

Credinţa spune că sufletele celor care mor în această săptămână se duc direct în Rai, indiferent de păcatele avute, porţile acestuia fiind deschise, iar cele ale Iadului ferecate.

Învierea Mântuitorului, mărturie a triumfului asupra morţii, aruncă asupra zilelor ce-i urmează lumina puternică a biruinţei asupra întunericului. De aceea, în popor se crede că în Săptămâna Luminată, denumită şi a Paştilor sau Albă – adică intervalul de timp dintre Înviere şi Duminica Tomei – cei care mor în această perioadă merg direct în Rai, uşile acestuia fiind larg deschise oricărui suflet ce părăseşte pieritoarea lumea a trupului. Oricine este primit, astfel, în Împărăţia Cerurilor, indiferent de ce păcate a săvârşit în viaţă, căci totul i se va ierta in această perioadă. Această credinţă e reflectată şi în datinele vechi bisericeşti conform cărora în ziua de Înviere se scot „Uşile Împărăteşti” ale altarului din biserici şi se pun deoparte, unde stau pe toată perioada Săptămânii Luminate.

De asemenea, se spune că sunt primite în Rai, anume în această perioadă, şi sufletele aflate în chinurile Iadului ale celor căzuţi în păcat de la Adam şi până la venirea Mântuitorului. Tot în această perioadă, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat până la Înviere, este interzis a se posti. Bucuria biruinţei lui Hristos asupra morţii, „cu moartea pre moarte călcând”, trebuie sărbătorită cum se cuvine de orice credincios. Urarea „Hristos a înviat!” urmată de răspunsul „Adevărat a înviat!” devine de acum salutul obişnuit între credincioşii creştini, până la Înălţarea Domnului, vreme de 40 de zile.

Post-ul Ce se întâmplă cu sufletele oamenilor care mor în Săptămâna Luminată apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Ce se întâmplă cu sufletele oamenilor care mor în Săptămâna Luminată

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Liga 1, play-out, etapa a 9-a. CSMS Iaşi – Petrolul Ploieşti (ora 17.00, Digi, Dolce, Look)

Liga 1, play-out, etapa a 9-a. CSMS Iaşi – Petrolul Ploieşti (ora 17.00, Digi, Dolce, Look) – Liga 1 CSMS Iaşi – Petrolul Ploieşti 0-0 / LIVE (ora 17.00, Digi, Dolce, …]

Sport 0 Comentarii

Robert Lewandowski este un fenomen de la vârsta de 9 ani

Robert Lewandowski este un fenomen de la vârsta de 9 ani – Polonezul Robert Lewandowski l-a surprins până și pe Krzysztof Sikorski, primul lui antrenor la Varșovia: ”Nu am mai văzut …]

EXCLUSIV / Adio, viață de lux? Iuliana Luciu l-a prins pe Neculaie că umblă și cu alte femei!

EXCLUSIV / Adio, viață de lux? Iuliana Luciu l-a prins pe Neculaie că umblă și cu alte femei! – Rămâne de văzut dacă omul de afaceri va reuși s-o împace, …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*