Clienții cu credite în franci elvețieni vor protesta duminică în fața Guvernului
10 iunie 2015 Comentarii 0

Clienții cu credite în franci elvețieni vor protesta duminică în fața Guvernului

Clienții cu credite în franci elvețieni vor protesta duminică în fața Guvernului – Dumincă, în Piața Victoriei va avea loc un miting al Grupului Clientilor cu Credite în CHF (GCCC) între orele 15,30 – 18,30, în cadrul căruia vor protesta față de băncile care nu sunt interesate să rezolve această problemă a împrumuturilor și refuză negocierile cu debitorii. Protestatarii au intenția de a sesiza clasa politică.

GCCC au lansat un comunicat în care declară:

„Grupul Clienţilor cu Credite în CHF organizează în data de 14 iunie 2015, orele 15:30-18:30, în Piaţa Victoriei, un miting prin care protestează faţă de atitudinea pasivă a clasei politice în problema creditelor acordate în franci elveţieni, faţă de atitudinea părtinitoare a BNR-ului pentru a proteja instituţiile bancare şi nu în ultimul rând, faţă de dezinformările şi abuzurile sistemului bancar împotriva propriilor clienţi”

Pe 17 martie, în baza unei împuterniciri notariale, Grupul Clientilor cu Credite în CHF au demarat un proces de negociere cu șapte bănci, vizând 1500 de persoane, însă singura bancă care a prezentat o ofertă de a prelua o parte din datoria clienților a fost Volksbank ( preluată de către Banca Transilvania). În cadrul negocierilor, debitorii au cerut reducerea sau eliminarea comisioanelor, reducerea marjelor fixe sau conversia la cursul zilei cu discount sau la un curs cu schimb mai mic.

„Deşi autoritari şi reticenţi în prima fază, în urma insistenţelor noastre, reprezentanţii băncilor s-au întâlnit cu noi, urmând ca până la data de 30 iunie 2015, dată la care expiră mandatul, să finalizăm acest proces, indiferent de rezultatele acestuia. Din păcate, acest proces de negociere a demonstrat încă o dată, cu fapte şi documente concrete, lipsa de interes a instituţiilor bancare de a rezolva criza creditelor în franci elveţieni, criză de apariţia căreia sistemul bancar este singurul vinovat”

protesta duminică în fața GuvernuluiGCCC declară că, politiecii au recunoscut responsabilitatea băncilor în această problemă însă nici o acțiune concretă nu a avut loc. Discutiile privind diverse proiecte de lege de la apariția crizei francului elvețian nu au dus la nici un rezultat ,parlamentarii fiind convinși de guvernatorul BNR că problema nu trebuie solutionată printr-o măsură legislativă, ci pe calea negocierii individuale.

Mugur Isarescu ,guvernatorul BNR, a cerut băncilor să negocieze individual cu clientii, pentru a discuta o posibila micșorare a ratelor platite, fără să scadă costul total al creditelor. Debitorii însă susțin că instituțiile de credit nu negociază cu clienții iar variantele propuse de bănci sunt în dezavantajul debitorilor, adaugând acestora costuri suplimentare.

„Activităţile şi dezbaterile clasei politice desfăşurate in ultimele 5 luni nu au fost orientate către rezolvarea problemelor cetăţenilor împrumutaţi în valută, cu toate că peste 100.000 de familii (circa 300.000-400.000 de români) se găsesc în situaţia foarte dificilă de a nu-şi mai putea achita ratele şi de a fi executaţi de către bănci”

Debitorii solicită Guvernului, Parlamentului și președintelui României, să adopte în regim de urgență legea modificării valutei (în formă modificată de GCCC și AURSF)  în moneda natională, povara împarțindu-se astfel între clienți și bancă, fără costuri suplimentare. BNR și băncile au respins o astfel de idee și au invocat neconstituționalitatea acestei cereri, dar și pierderile imense pe care o bancă le-ar putea suporta, ajungând astfel la faliment.

Mai mult de  75.000 de persoane fizice figurează cu credite în franci elvețieni, în bilanțurile băncilor din România. Dintre creditele în franci elveţieni 35% au fost în scopul achiziționării de locuințe, 58% credite de consum cu ipotecă iar 7% au fost alte credite de consum, conform BNR.

The following two tabs change content below.

Roxana T.

Roxana T. - lucrează la compania Ştiri Alba, din luna August 2008. A terminat Facultatea de Relatii Economice Internaţionale şi se ocupa de secţiunea Ştiri Internaţionale.

Stiri asemanatoare:

Actualitate 0 Comentarii

METEO: Precipitații și intensificări ale vântului începând de sâmbătă dimineață

METEO: Precipitații și intensificări ale vântului începând de sâmbătă dimineață – Meteorologii au emis o atenționare de înrăutățire a vremii, valabilă începând de sâmbătă dimineață 13 februarie ora 08.00 -și până …]

Actualitate 0 Comentarii

Accident rutier la ieșire din Sebeș spre Sibiu soldat cu 3 victime. Trafic restricționat pe DN 1

Accident rutier la ieșire din Sebeș spre Sibiu soldat cu 3 victime. Trafic restricționat pe DN 1 – Un accident rutier s-a produs joi, în jurul orei 9.30, pe DN …]

Actualitate 0 Comentarii

FOTO-VIDEO: Colindători din Horea în straie populare, la redacția ziarului Unirea

FOTO-VIDEO: Colindători din Horea în straie populare, la redacția ziarului Unirea – În redacţia ziarului Unirea a început deja să se simtă cu adevărat atmosfera sărbătorii Căciunului. Așa cum se …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*