5 mai 2016 Comentarii 0

Controlul făcut la timp îți poate salva viața! 1.020 românce pierd anual lupta cu cancerul ovarian

Controlul făcut la timp îți poate salva viața! 1.020 românce pierd anual lupta cu cancerul ovarian

În încercarea de a ajuta cât mai multe femei să conștientizeze importanța controalelor ginecologice făcute la timp prin care se poate depistarea un posibil cancer ovarian în fază incipientă, Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) desfășoară o campanie de informare sub hastagul #AcumStiu.

Anual,  în Romania, sunt diagnosticate nu mai puțin de 1850 cazuri noi, iar 1020 femei mor din cauza acestei cumplite maladii. Dacă este depistat devreme, cancerul ovarian are o rată de supraviețuire de 93%. Specialiștii atrag atenția că un consult la ginecolog salvează 9 femei din 10. ”Depistat în stadiu incipient, localizat, cancerul ovarian are o rată de supraviețuire la 5 ani de 93%, însă doar aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme. Unul dintre motivele diagnosticării târzii îl reprezintă simptomele înșelătoare.” spune  medicul oncolog dr. Dragos Median. Simptomele cancerului ovarian sunt adesea confundate cu boli mai puțin serioase, cum ar fi problemele gastrointestinale. Ele includ: creșterea circumferinței abdominale / balonare persistentă, de lungă durată; senzația de sațietate precoce; dureri în abdomen sau  necesitate frecventă de a urina.

Chestionarul care te poate salva

Pe site www.invingemcancerul.ro se găsește un chestionar cu ajutorul căruia puteți afla dacă aveți risc crescut de a face cancer ovarian. Parcurgerea celor cinci întrebări nu durează mai mult de un minut. ”Distribuiți-l mai departe către toate femeile din viața voastră la care tineți, este un gest care le poate salva viața.” îndeamnă dl. Cezar Irimia, președintele FABC. Este important de știut faptul că testul Babeș-Papanicolau nu depistează cancerul ovarian, ci doar pe cel de col uterin.

Principalii factori de risc pentru declanșarea cancerului ovarian sunt: vârsta, istoricul familial și ereditatea. Exista și alți factori, cum ar fi: obezitatea, neutilizarea pilulelor contraceptive, lipsa nașterilor, apariția menstruației mai devreme de 12 ani și a menopauzei la o vârstă mai înaintată. Până la 15% din cazurile de cancer ovarian apar datorită unor mutații genetice moștenite.

Post-ul Controlul făcut la timp îți poate salva viața! 1.020 românce pierd anual lupta cu cancerul ovarian apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Controlul făcut la timp îți poate salva viața! 1.020 românce pierd anual lupta cu cancerul ovarian

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Benzema a recunoscut: ”Am făcut pe intermediarul între Valbuena și Zenati”

Benzema a recunoscut: ”Am făcut pe intermediarul între Valbuena și Zenati” – Strâns cu ușa de către anchetatori, atacantul francez cu origini algeriene Karim Benzema s-a confesat: “Am făcut pe intermediatul …]

Sport 0 Comentarii

LIGA EUROPA. Chiricheș, Tătărușanu, Ștefan Radu și Goian joacă în această seară

LIGA EUROPA. Chiricheș, Tătărușanu, Ștefan Radu și Goian joacă în această seară – Liga Europa programează, joi seară, etapa a IV-a din cadrul grupelor. Printre protagoniști se află și internaționalii …]

Sport 0 Comentarii

Englezul Joe Marler, audiat pentru că și-a făcut ”țigan” un adversar

Englezul Joe Marler, audiat pentru că și-a făcut ”țigan” un adversar – Pilierul naționalei de rugby a Angliei, Joe Marler, va trebui să dea explicații în fața unui juriu independent …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*