20 aprilie 2016 Comentarii 0

Cruce neagră în calendar, ce mare sărbătoare este astăzi!

Cruce neagră în calendar, ce mare sărbătoare este astăzi!

Astăzi, 20 aprilie,  creştinii sărbătoresc Crucea Neagră, una dintre cele mai importante zile din calendar. Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 20 aprilie.

Ortodoxe
Sf. Ier. Teotim, episcopul Tomisului; Sf. Cuv. Teodor Trihina

Greco-catolice
Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim de Tomis

Romano-catolice
Ss. Anicet, pp.; Marcian, călug.

Sfântul Teotim a trăit în a doua jumătate a secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea, în vremea marilor Părinți ai Bisericii, devenind episcop prin anul 390. Sub păstoria Sfântului Ierarh Teotim, mănăstirile și sihăstriile din Dobrogea, renumite prin asceză și isihie (liniște), au trăit o epocă de aur, devenind cunoscute în secolele V și VI în întreg Imperiul bizantin.

A desfășurat o înfloritoare activitate misionară, atât în rândul păstoriților săi daco-romani, cât și printre barbari. Sfântului Teotim l-a rugat pe Sfântul Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului, să-i trimită misionari pentru încreștinarea sciților nomazi de la Istru (Dunăre). Se presupune că rugămintea i-a fost ascultată și că lucrarea de încreștinare a dat roade, căci istoricul Ieronim scria că „hunii învață Psaltirea, iar frigurile Sciției se încălzesc la căldura credinței”.
În anul 400, Sfântul Teotim a luat parte la un Sinod local în Constantinopol, iar în anul 403 s-a aflat din nou acolo pentru a lua apărarea Sfântului Ioan Gură de Aur, patriarh al Constantinopolului, împotriva acuzațiilor care i se aduceau.
De la Sfântul Teotim au rămas câteva gânduri ce privesc liniștea sufletească a omului: „În mintea tulburată și plină de griji nu se află niciun gând frumos și nu se revarsă peste ea harul lui Dumnezeu. A ajunge la desăvârșirea sufletului înseamnă a-l elibera de griji, căci datorită grijilor se nimicește. Este, într-adevăr, lucru neevlavios, să porți grijă toată viața numai de cele trupești și să nu te îngrijești deloc de cele viitoare”. La sfârșitul primului deceniu al secolului al V-lea, Sfântul Ierarh Teotim s-a mutat la cele veșnice. Pentru viața sa curată, pentru opera sa misionară și pentru credința sa dreaptă cu care a mărturisit pe Hristos, Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinților, fiind pomenit la 20 aprilie.

Post-ul Cruce neagră în calendar, ce mare sărbătoare este astăzi! apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Cruce neagră în calendar, ce mare sărbătoare este astăzi!

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Gheorghiţă Ştefan a ocupat locul 1 la turneul internaţional de la Nisa

Gheorghiţă Ştefan a ocupat locul 1 la turneul internaţional de la Nisa – Gheorghiţă Ştefan s-a impus în finala categoriei 86 de kilograme în faţa americanului Ed Ruth. În total, …]

Sport 0 Comentarii

Echipa feminină de spadă a României, locul 7 la concursul de Cupă Mondială de la Barcelona

Echipa feminină de spadă a României, locul 7 la concursul de Cupă Mondială de la Barcelona – Echipa feminină de spadă a României a ocupat locul 7 la etapa de …]

Sport 0 Comentarii

Naționala de curling a României caută bani pentru a merge la Euro: ”Suntem ca jamaicanii de la bob!”

Naționala de curling a României caută bani pentru a merge la Euro: ”Suntem ca jamaicanii de la bob!” – Echipa naţională de curling a României, alcătuită dintr-un student la management sportiv, …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*