11 mai 2016 Comentarii 0

Cum poți contribui la dezvoltarea afectivă a copilului tău

Cum poți contribui la dezvoltarea afectivă a copilului tău

Perioada copilăriei este critică pentru dezvoltarea afectivă a adultului de mâine! Manifestările copilului, emoțiile și modul în care învață să le controleze reprezintă temelia abilității de a stabili relații interumane pozitive și satisfăcătoare.

85% din abilitățile sociale ale unui adult sunt construite până la vârsta de 5 ani! Oamenii se blochează afectiv, de obicei, în copilărie sau adolescenţă, în urma unor traume sau prin educaţie, iar ca adult ca urmare a unor conflicte interioare. În copilărie, o traumă poate fi orice formă de abuz fizic sau emoţional. În ceea ce privește abuzul emoţional, cel mai des se manifestă impunerea unei educaţii prin frică, ameninţări fizice ce pot sau nu să fie îndeplinite, etc.

Părinţii trebuie să încerce să înţeleaga care sunt sursele de la care pornesc reacţiile copilului. Chiar și comportamentele considerate a avea conotații negative sunt uneori necesare în procesul cunoașterii. Copilul încearcă, perseverează și își consolidează voință explorând reacțiile celorlalți. Își afirmă astfel personalitatea, temerile, fricile sau interesul. Copiii sunt creativi prin însăşi structura lor, dar uneori creativitatea lor în descoperirea comportamentelor afective corespunzatoare poate fi inhibată prin răspunsuri prea autoritare sau din contră, hiper-protective ale adulţilor cu care intră în contact.

Dacă copilul nu este ajutat atunci când are nevoie, dacă nu învaţă să facă diverse lucruri, el nu va avea încredere în sine, în cei ce se ocupă de el, şi mai târziu în oameni. Dacă nu este lăsat să facă greşeli sau este criticat, se va simţi ruşinat şi va începe să se îndoiască de abilităţile lui. Atunci când copilul primeşte afecţiune necondiţionata, exprimată atât fizic, cât și verbal, de la adulți ale căror conduite denotă optimism și încredere, când regulile și formele de disciplină nu rănesc sau resping copilul, acesta dezvoltă reziliență.

Psihologul Anca Kosina ne dă câteva sfaturi ce pot contribui benefic la evoluția încrederii copiilor în forțele proprii:

– punctaţi mai mult succesele decât eşecurile;

– încercaţi să-i încurajaţi pe copii cât mai des şi permiteţi-le independenţa;

– oferiţi-le libertatea de a greşi cu discutarea cauzelor şi consecinţelor, pentru ei şi pentru cei din jur;

– iubiţi-i necondiţionat, dar puneţi limite;

– fiţi disponibil, ascultaţi-i atunci când au nevoie, permiteţi explorarea şi încurajaţi întrebările;

– evitaţi ironia, ridiculizarea;

– observaţi ce calităţi au, şi ajutaţi-i să-şi dezvolte talentele.

 

Post-ul Cum poți contribui la dezvoltarea afectivă a copilului tău apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Cum poți contribui la dezvoltarea afectivă a copilului tău

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Campionii Romanian Corporate Sports 2015! Peste 10 oferte de competiții în 2016 / GALERIE FOTO

Campionii Romanian Corporate Sports 2015! Peste 10 oferte de competiții în 2016 / GALERIE FOTO – Peste 150 de echipe ale angajatilor din companiile medii si mari din Bucuresti au …]

Sport 0 Comentarii

Țara Galilor – România, la tineret. Încă o rușine pentru trupa lui Dulca?

Țara Galilor – România, la tineret. Încă o rușine pentru trupa lui Dulca? – Naționala de tineret a României joacă astă-seară, de la ora 20.00, partida cu Țara Galilor. Meciul vine la patru …]

Sport 0 Comentarii

Fostul petrolist De Lucas și mureșeanul Bumba, oferte din Israel

Fostul petrolist De Lucas și mureșeanul Bumba, oferte din Israel – Beitar Ierusalim, locul 4 în sezonul trecut, formaţia la care evoluează fostul gălățean Liviu Antal, este foarte aproape de …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*