4 aprilie 2016 Comentarii 0

Darea în plată face băncile mai prudente

Darea în plată face băncile mai prudente

Darea în plată, legea care va fi discutată mâine în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, stârnește temeri în rândul băncilor, astfel că, tot mai multe dintre acestea măresc avansul creditele ipotecare. Ultimul creditor care a făcut acest lucru este Garanti Bank, instituție care a majorat avansul minim pentru un credit de investiții imobiliare în euro la 40%. De asemenea, banca diminuează ponderea creditului în valoarea garanției (LTV), de la 75% la 60%, pentru creditele imobiliare în euro și creditele de consum cu ipotecă în euro.

“Decizia de a majora avansul la creditele imobiliare în euro este de natură prudențială și vine în urma unei analize a pieței și a estimărilor aferente”, a declarat Ufuk Tandoğan, CEO Garanti Bank. Pe de altă parte reprezentanții bancherilor spun că aceste măsuri sunt pur comerciale, măsuri ce nu se discută în interiorul structurilor asociative pentru că astfel s-ar încălca legile concurențialității. ”Măsurile pe care le iau băncile sunt unele comerciale, iar scopul lor este de a se pune la adăpost de efectele legii dării în plată”, ne-a declarat Bogdan Preda, reprezentant al Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).

 Vom economisi mai mult pentru avans

Prima bancă de la care a pornit acest trend de majorare a avansului pentru creditele imobiliare a fost Raiffeisen Bank, apoi aceasta mutare a fost făcută și de altele. Recent cei de la BCR au făcut anumite calcule din care a reieșit că românii vor trebui să economisească cu 8 ani mai mult dacă avansul se va modifica după noile standarde.

Luând în calcul vârsta medie a clienţilor care achiziţionează prima oară o locuinţa prin credit ipotecare, 34 de ani (conform profilului de client al programului Prima Casă) şi considerând prelungirea cu 8 ani de zile a perioadei în care poate fi economisit avansul pentru achiziţionarea unei locuinţe prin credit, vârsta medie a unui client (inclusiv soţi co-debitori) care achiziţionează în premieră o locuinţă prin credit, va creşte semnificativ, la 42 de ani”, se arăta în studiul BCR.

Post-ul Darea în plată face băncile mai prudente apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Darea în plată face băncile mai prudente

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Cristi Spetcu, proaspăt campion mondial WTKA, cadou special din partea dinamoviștilor / VIDEO

Cristi Spetcu, proaspăt campion mondial WTKA, cadou special din partea dinamoviștilor / VIDEO – Cristi ”Polo” Spetcu, nume care a devenit cunoscut în K1 grație aparițiilor de succes în promoția …]

Sport 0 Comentarii

România a surclasat Georgia, în ultimul meci al tricolorilor în preliminariile Ligii Mondiale de polo

România a surclasat Georgia, în ultimul meci al tricolorilor în preliminariile Ligii Mondiale de polo – Naționala de polo pe apă a României a încheiat preliminariile Ligii Mondiale cu o …]

Sport 0 Comentarii

Petrolul a cerut rezilierea contractului de închiriere al arenei. Când începe refacerea gazonului și cât costă procesul

Petrolul a cerut rezilierea contractului de închiriere al arenei. Când începe refacerea gazonului și cât costă procesul – Pe adresa Serviciului de Gospodărie Urbană (SGU) Ploieşti a sosit o solicitare …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221

*