8 mai 2016 Comentarii 0

DUMINICA TOMII: Ce tradiții trebuie respectate în ultima zi din Săptămâna Luminată

DUMINICA TOMII: Ce tradiții trebuie respectate în ultima zi din Săptămâna Luminată

Prima săptămână care urmează după Învierea Domnului Iisus Hristos este Săptămâna Luminată, care se termină în duminica numită Duminica Tomii (n.r. a Sfântului Apostol Toma). Pentru creştinii ortodocşi, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după cincizeci de zile de la Paşte, la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile).

Ultima zi din Săptămâna Luminată este încarcată de tradiții și obiceiuri. Ziua poartă numele de Duminica Tomii și marchează momentul în care Isus se arată Apostolilor, printre care și Toma Necredinciosul.

În această zi sunt respectate mai multe tradiții și obiceiuri. Mai precis, sunt cinstiți morții. În Banat femeile pun diferite pachete cu pomeni pe ape curgătoare, iar copiii împletesc coșuri din nuiele, în care sunt așezate ouăle roșii, vopsite în ajunul acestei sărbători.

Tot în această zi, preotul sfințește colacii și ouăle aduse de credincioși la biserică, după care se caută o apă curgătoare, pentru a fi purtate de aceasta către sufletele morților. Credincioșii spun că, în acest fel, ofrandele aduse îi vor elibera pe cei plecați dintre noi de o parte din păcate. După terminarea slujbei, oamenii merg în cimitire, pentru a participa la o altă slujbă, cea de comemorare a celor plecați în „lumea blajunilor”, de unde vine și ziua de Paștele Blajinilor.

Post-ul DUMINICA TOMII: Ce tradiții trebuie respectate în ultima zi din Săptămâna Luminată apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – DUMINICA TOMII: Ce tradiții trebuie respectate în ultima zi din Săptămâna Luminată

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Bătrân, dar bun. Hocheistul Jaromir Jagr a semnat un nou contract la 44 de ani

Bătrân, dar bun. Hocheistul Jaromir Jagr a semnat un nou contract la 44 de ani – Atacantul ceh al echipei Florida Panthers, Jaromir Jagr, a semnat, la vârsta de 44 de …]

Regina Elisabeta a II-a, la 90 de ani. S-a pozat alături de prințesa Charlotte și de cei mai tineri membrii ai casei regale! Imagini de colecție

Regina Elisabeta a II-a, la 90 de ani. S-a pozat alături de prințesa Charlotte și de cei mai tineri membrii ai casei regale! Imagini de colecție – Palatul Buckingham a …]

Sport 0 Comentarii

EXCLUSIV / Ekeng nu ar fi făcut infarct. Ce spune un medic primar de urgență despre cauza decesului

EXCLUSIV / Ekeng nu ar fi făcut infarct. Ce spune un medic primar de urgență despre cauza decesului – Un fotbalist moare pe teren. Ekeng a decedat sâmbătă după ce …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*