EXCLUSIV!Dispute pe monumentul Unirii de la 1 Decembrie 1918!
8 mai 2016 Comentarii 0

EXCLUSIV!Dispute pe monumentul Unirii de la 1 Decembrie 1918!

EXCLUSIV!Dispute pe monumentul Unirii de la 1 Decembrie 1918!

Consiliul director al Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad susţine amplasarea Monumentului Marii Uniri de la 1918 în centrul lacului din Parcul Pădurice

Consiliul director al Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, s-a reunit, zilele trecute, în cadrul unei şedinţe de analiză, unde au fost prezentate Hotărârile Consiliului Municipal Arad şi a Ministerului Culturii, precum şi susţinerea finalizării lucrărilor de amplasare a Monumentului până la data de 1 decembrie 2017, astfel încât Centenarul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 să găsească Aradul cu Monumentul inaugurat.

La eveniment au participat Arhiepiscopul Timotei Seviciu, preşedinte de onoare al Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, membrii Consiliului director, reprezentanţi ai altor instituţii şi asociaţii.

Lurările de cuvânt, din partea Consiliului director al Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, au fost pentru menţinerea amplasării Monumentului Marii Uniri de la 1918, în centrul lacului din Parcul Pădurice, stabilite prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 88/29 aprilie 2010, precum şi Hotărârea CLM Arad din 7 aprilie 2016. Prin această hotărâre se arată că Municipiul Arad va finanţa cheltuielile aferente lucrărilor de amenajare a zonei, unde urmează să fie amplasat Monumentul, care constau în curăţarea şi amenajarea lacului, realizarea fundaţiei şi a iluminatului arhitectural, chiar dacă reprezentantul unor asociaţii a precizat că se opune amplasării Monumentului pe lac, deoarece consideră că locaţia nu este bine aleasă.

În replică, membrii Consiliului director al Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, care alături de Fundaţia Vasile Goldiş nu au semnat scrisoarea adresată primarului Gheorghe Falcă, la începutul lunii aprilie, au subliniat că identificarea unei alte locaţii ar însemna amânarea cu mai mulţi ani a amplasării Monumentului Marii Uniri de la 1918 în Arad, sau chiar transferarea lui, de către Ministerul Culturii, în alt judeţ, ceea ce ar face ca Aradul să rămână fără acest simbol naţional al Unirii tuturor românilor. În concluzie, membrii Consiliului director al Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad au precizat că vor solicita planul arhitectural al zonei unde urmează să fie amplasat Monumentului Marii Uniri de la 1918.

„Vasile Goldiş, patronul spiritual al Universităţii care îi poartă numele, ideologul Unirii, alături de Ştefan Cicio-Pop, Ioan Suciu, Ion Flueraş şi multe alte minţi luminate ale timpului au dorit să ridice în Arad un monument de pioasă pomenire a luptei pentru unire, dar istoria a fost potrivnică. De aceea, Monumentul Marii Uniri de la 1918 trebuie să se ridice în oraşul nostru, pentru a amintii generaţiilor prezente şi viitoare, contribuţia incontestabilă, a intelectualităţii arădene la înfăptuirea Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918”, a spus Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad.

rector

Sculptorul Florin Codre câştigătorul concursului organizat de Ministerul Culturii şi Cultelor pentru ridicarea Monumentului Marii Uniri, susţine, încă de  anul trecut, că lucrarea „Monumentul Marii Uniri de la 1918”, care reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti, este realizată şi se află în România, la locuinţa sa din judeţul Călăraşi. Lucrarea este compusă din 12 piese, care vor constitui o coloană împletită, înaltă de 24 de metri şi cântăreşte în jur de 150 de tone.

Ministerul Culturii a precizat că piesele lucrării Monumentului Marii Uniri de la 1918 sunt în ţară, iar obligaţiile financiare, faţă de sculptorul Florin Codre, au fost achitate în întregime de către minister.

Asociaţia pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri consideră că, Aradul este îndreptăţit să fie beneficiar al acestui deziderat, în aproprierea Catedralei Ortodoxe, a principalului centru rutier din municipiul Arad şi a Casei de Cultură a Sindicatelor, care ar putea deveni o casă de cultură a celor două Universităţi, drept pentru care atât administraţia publică locală şi judeţeană, cât şi Ministerul Culturii au datoria patriotică de a se implica, cu responsabilitate, în acest măreţ act civic şi patriotic, astfel încât lucrările să fie finalizate până la data de 1 decembrie 2017, deoarece Aradul reprezintă, pentru întreaga țară, un punct de referință în realizarea celui mai mare act din istoria post modernă a României, unificarea provinciilor româneşti într-un stat unitar.

Post-ul EXCLUSIV!Dispute pe monumentul Unirii de la 1 Decembrie 1918! apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – EXCLUSIV!Dispute pe monumentul Unirii de la 1 Decembrie 1918!

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Halep, nervoasă și confuză: ”Am avut crampe, nu m-am antrenat, dar fizic am fost ok”. Critică fanii: ”Cehii au fost mai gălăgioși”

Halep, nervoasă și confuză: ”Am avut crampe, nu m-am antrenat, dar fizic am fost ok”. Critică fanii: ”Cehii au fost mai gălăgioși” – Simona Halep a pierdut primul meci din …]

Sport 0 Comentarii

Scena şocante în Pakistan. O adolescentă în vârstă de 17 ani a fost omorâtă de membri ai unui consiliu tribal

Scena şocante în Pakistan. O adolescentă în vârstă de 17 ani a fost omorâtă de membri ai unui consiliu tribal – O adolescentă în vârstă de 17 ani a trecut …]

Scandal monstru „La Măruţă”! „Nu mai vin toată viaţa mea în emisiunea ta”

Scandal monstru „La Măruţă”! „Nu mai vin toată viaţa mea în emisiunea ta” – De 1 aprilie, Cătălin Măruţă i-a făcut o farsă de senzaţie lui Cătălin Moroşanu. Prezentatorul tv …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*