5 mai 2016 Comentarii 0

Farmaciile vând antibiotice ca la aprozar! 3 din 4 români se tratează după ureche fără a consulta un medic

Farmaciile vând antibiotice ca la aprozar! 3 din 4 români se tratează după ureche fără a consulta un medic

În urma unei cercetări de piață făcută în perioada martie-aprilie, care a urmărit respectarea legislației specifice din domeniul comercializării medicamentelor, s-a constatat că farmaciile, unele independente, altele făcând parte din lanțuri de mare amploare, vând antibiotice și algocalmin fără rețetă.

Potrivit conf. univ. dr. Costel Stanciu, automedicația este un fenomen îngrijorător, 3 din 4  români se tratează fără a consulta medicul de familie, iar 1 din 7 părinți își tratează singuri copiii. Totodată, datorită stimulentelor financiare oferite de reprezentanții de vânzări ai producătorilor de medicamente din ce în ce mai mulți medici devin agenți de vânzări, fapt care duce la scăderea calității actului medical și la creșterea consumului de medicamente. ”Informarea consumatorilor cu privire la medicamente trebuie realizată prin intermediul prospectului, iar consumatorii trebuie obișnuiți prin campanii de informare și educare, să citească prospectul și să acorde atenție reacțiilor adverse ale medicamentelor! Consumatorii trebuie ajutați sa dobândească capacitatea de a obține, procesa și înțelege informații de bază cu privire la sănătate și la serviciile de sănătate, dar și capacitatea de a lua decizii adecvate cu privire la propria sănătate. Reclama la medicamente trebuie permisă numai în farmacii, instituții medicale, în publicații de specialitate și la conferințele științifice de profil. Medicamentele nu sunt bomboane”,  a precizat acesta.

Din păcate, în urma cercetărilor făcute s-a evidențiat faptul că în marile lanțuri de farmacii primează profitul, adică vânzarea în orice condiții a unei cantități cât mai mari de medicamente, iar aspectele legale și deontologice sunt încălcate frecvent. Excepțiile țin mai mult de seriozitatea unor farmaciști. Totodată retrimiterea în Parlament a legii privind publicitatea la medicamente arată că decidenții la nivel de politică națională de sănătate nu sunt preocupați de starea de sănătate a românilor, atâta timp cât Ministerul Sănătății nu verifică modul în care sunt respectate actele normative, încurajând astfel automedicația.
Ne mișcăm doar când apare durerea și atunci în niciun caz nu apelăm la medic, fugim ori la vecina de la 2 și-i copiem rețeta, ori căutăm pe internet ce au făcut alții care au aceleași ”dureri”. Alegem aproape întotdeauna calea ușoară, adică o bulină de la farmaciile răsărite precum ciupercile după ploaie în calea noastră”, spune dr. Florin Ioan Bălănică, consultant personal de nutriție și sănătate.

Post-ul Farmaciile vând antibiotice ca la aprozar! 3 din 4 români se tratează după ureche fără a consulta un medic apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Farmaciile vând antibiotice ca la aprozar! 3 din 4 români se tratează după ureche fără a consulta un medic

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Anca Serea şi-a făcut bagajul! Când va naşte soţia lui Adi Sînă! „Suntem gata”

Anca Serea şi-a făcut bagajul! Când va naşte soţia lui Adi Sînă! „Suntem gata” – Anca Serea se află în luna a noua de sarcină şi aşteaptă dintr-un moment în …]

Sport 0 Comentarii

Gică Hagi a confirmat dezvăluirile Sportnews în privința viitorului cumnătului său, Gică Popescu, după elibararea acestuia din închisoare: “Cu siguranță va fi așa. Drumurile noastre s-au unit și vor rămâne împreună întotdeauna”

Gică Hagi a confirmat dezvăluirile Sportnews în privința viitorului cumnătului său, Gică Popescu, după elibararea acestuia din închisoare: “Cu siguranță va fi așa. Drumurile noastre s-au unit și vor rămâne …]

Sport 0 Comentarii

Veste proastă pentru fotbaliştii liderului Ligii I, Astra Giurgiu. ^Magistraţii i-au respins patronului Ioan Niculae cererea de eliberare condiţionată”

Veste proastă pentru fotbaliştii liderului Ligii I, Astra Giurgiu. ^Magistraţii i-au respins patronului Ioan Niculae cererea de eliberare condiţionată” – Vestea proastă pentru fotbaliştii liderului Ligii I, Astra Giurgiu. Patronul …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*