În a doua zi de Paști, Junii stropesc cu parfum fetele de măritat
2 mai 2016 Comentarii 0

În a doua zi de Paști, Junii stropesc cu parfum fetele de măritat

În a doua zi de Paști, Junii stropesc cu parfum fetele de măritat

În a doua zi de Paşti, în Transilvania s-a păstrat obiceiul ”Udatului”. Băieţii merg pe la casele fetelor nemăritate şi le stropesc cu parfum, urîndu-le să fie frumoase ca florile. Junii brașoveni din Șchei reînvie în fiecare an acest obicei, spre bucuria turiștilor, dar și a localnicilor.

Sărbătoarea ”Udatului” începe în dimineaţa celei de-a doua zile de Paşte, când Junii Tineri se adună la Biserica Sfîntul Nicolae din Şchei, scrie Monitorul Expres. Alaiul, însoţit de lăutari, porneşte pe străzi, în căutarea fetelor nemăritate. Pe drum, se cântă, se se strigă şi se încinge ”Hora Junilor“. Frumoasele costume ale flăcăilor pot fi văzute astfel pentru prima oară în acest an, înainte de tradiționala ”Coborâre în Cetate” care este o paradă spectaculoasă a acestor tineri păstrători de datine.

udatul fetelor

Junii poartă pălăriuţe negre cu tricolor şi la piept bucheţele de flori proaspete. Ei se împart în trei grupuri, conduşi de vătaf, armaşul mare şi armaşul mic. Când ajung la porţi, junii se adresează cu urarea ”Hristos a înviat!“ şi sînt serviţi cu ouă roşii, vin şi prăjituri. Apoi, joacă hora în ograda gazdei. Fetele de măritat trebuie să le împodobească haina cu flori. Ritualul stropitului se termină seara târziu, după ce se trece pe la toate fetele din Şchei.

Tradiţia spune că fetele trebuie udate cu apa de izvor neîncepută că să fie frumoase, să dea naştere la copii sănătoşi şi să miroasă tot anul ca florile de primăvară. Pe vremuri, fetele erau udate cu găleţi pline cu apă. În timp, s-a renunţat la această practică în favoarea parfumului sau a apei de colonie.

Post-ul În a doua zi de Paști, Junii stropesc cu parfum fetele de măritat apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – În a doua zi de Paști, Junii stropesc cu parfum fetele de măritat

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Speranţe înainte de Euro 2016: “Cu Franţa nu va fi un meci complicat”

Speranţe înainte de Euro 2016: “Cu Franţa nu va fi un meci complicat” – România va evolua anul viitor la turneul final al Campionatului European într-o grupă din care mai …]

Sport 0 Comentarii

Șumudică: ”Dinamo e clar o contracandidată la titlu”

Șumudică: ”Dinamo e clar o contracandidată la titlu” – Marius Șumudică, antrenorul Astrei, o crede capabilă pe Dinamo să se bată la titlu în acest sezon. “Dinamo este o echipă …]

Sport 0 Comentarii

Florin Andone a marcat iar pentru Cordoba. Atacantul a ajuns la cota 10 / VIDEO

Florin Andone a marcat iar pentru Cordoba. Atacantul a ajuns la cota 10 / VIDEO – Florin Andone a înscris din nou pentru Cordoba, 1-0 cu Almeria, duminică seară, în …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221

*