13 mai 2016 Comentarii 0

Legea privind darea în plată intră în vigoare de astăzi. Care e procedura pe care trebuie să o urmezi

Legea privind darea în plată intră în vigoare de astăzi. Care e procedura pe care trebuie să o urmezi

Începând de vineri, orice persoană fizică, consumator, care are un credit garantat cu ipotecă cu o valoare mai mică de 250.000 echivalent euro la momentul contractării, poate opta să predea casa băncii în schimbul ștergerii creditului rămas de plată, printr-o notificare transmisă instituției de credit în acest sens.

Aproape 100.000 de români ar putea apela la legea dării în plată după ce aceasta va intra în vigoare, se arată în cifrele expuse de Banca Națională a României. În condițiile în care toți aceștia vor dori să își dea în plată imobilele ei vor trebui să notifice băncile înainte. Potrivit Digi 24, procedura ar putea chiar și până la doi ani, iar costurile se ridică la aproximativ 4.000 de lei.

Cum se face darea în plată

  • Totul începe cu o notificare transmisă creditorului, prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau al unui notar public, prin care îl informezi că vrei să dai în plată. Potrivit Profit.ro, aceasta trebuie să conțină detaliile și condițiile de admisibilitate a cererii. Contractul de credit și de ipotecă ar trebui să acopere majoritatea documentelor solicitate.
  • Trebuie să faci și dovada că imobilul dat în plată are destinația de locuință. Dacă imobilul este închiriat, trebuie depus și contractul de închiriere.
  • Faptul că nu ai făcut infracțiuni legate de creditul respectiv poate fi ușor dovedit prin cazierul penal.
  • Notificarea mai trebuie să includă și un interval orar și două zile diferite în care reprezentatul instituției de credit să se prezinte la notarul public propus de tine – nu mai puțin de 30 de zile – pentru a semna actul translativ de proprietate, care stinge practic datoria. Notarul este plătit de tine.

Ce urmează după depunerea dosarului de dare în plată

  • La depunerea notificării sunt suspendate executările silite și procedurile judiciare și extrajudiciare împotriva ta sau a averii tale, precum și împotriva codebitorilor, garanților personali și ipotecari.
  • În termen de 10 zile, banca are dreptul de a contesta îndeplinirea condițiilor de admisibilitate a procedurii.
  • Instanța va stabili un termen de judecată.
  • Prima decizie poate fi atacată cu apel de către părți, în termen de 15 zile de la comunicare.
  • Dacă instanța admite definitiv cererea băncii, atunci părțile sunt repuse în situația anterioară. Ceea ce înseamnă că dobânzile, comisioanele și penalitățile încep din nou să fie calculate, iar executările silite pot fi reluate.
  • Dacă decizia este definitivă și în favoarea ta, ai rămas fără casă, dar ai scăpat de datorii.

Post-ul Legea privind darea în plată intră în vigoare de astăzi. Care e procedura pe care trebuie să o urmezi apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Legea privind darea în plată intră în vigoare de astăzi. Care e procedura pe care trebuie să o urmezi

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

FC Botoșani, antrenament cu cagule, la Gura Humorului, la -15 grade Celsius

FC Botoșani, antrenament cu cagule, la Gura Humorului, la -15 grade Celsius – Lotul celor de la FC Botoșani, pregătit de Cristi Pustai, se află în cantonament de o săptămână …]

Sport 0 Comentarii

Selecționerul presează la Comisia de Disciplină suspendarea antrenorului Stelei, Laurențiu Reghecampf / VIDEO

Selecționerul presează la Comisia de Disciplină suspendarea antrenorului Stelei, Laurențiu Reghecampf / VIDEO – Dosarul boicotării Stelei a turneului de iarnă efectuat de echipa națională în Turcia (25 ianuarie – …]

Sport 0 Comentarii

S-a stabilit componența echipelor de piloți din noul sezon de Formula 1

S-a stabilit componența echipelor de piloți din noul sezon de Formula 1 – Echipa britanică Manor Racing a fost ultima care a confirmat echipa de piloţi cu care va concura …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*