4 mai 2016 Comentarii 0

Legea supermarketurilor: Când doi se ceartă, consumatorul pierde

Legea supermarketurilor: Când doi se ceartă, consumatorul pierde

Legea supermarketurilor este plină de amendamente neconcurențiale și discriminatorii, sunt de părere reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR). Din acest motiv se cere  eliminarea lor din proiectul legii comercializării produselor alimentare (Legea 321/2009) al căror obiectiv principal este afectarea comerțului modern. Reprezentanții marilor lanțuri de magazine spun că ideea că producătorii români vor fi sprijiniți prin aceasta lege este una eronată.

„Sunt unele rețele de mari magazine care au deja peste 70% dintre produsele lactate din România, peste 70% dintre produsele de carne și la fructe peste 50%. La fructe am putea să ajungem și la 100%, dar nu se dorește”, a declarat pentru Libertatea, Florin Căpățână, vicepreședinte AMRCR.

Nu ne sunt garantate prețuri mai mici

Potrivit lui, conceptul de ” aprovizionare pe lanțul scurt” nu este nici acum înțeles de către producători și nici măcar de cei care au lucrat la lege, acesta rămânând cu concept în derizoriu. În plus, „aprovizionarea pe lanțul scurt” nu reprezintă deloc o garanție pentru consumatorul român că va avea acces la produse românești într-o pondere mai mare, dar la preturi egale sau mai mici. Totodată, această nesiguranță o vor avea și producătorii români că vor fi apărați de concurența unor producători externi.

Ba mai mult, există riscul ca, spre exemplu, producătorii bulgari să devină mai atractivi pentru magazinele din sudul României și cei din Ungaria pentru magazinele din vestul țării.

Românii cer tot mai multe produse locale

„Avem o cerere tot mai mare de produse românești și dorim să ne conformăm cu aceasta”, a declarat Florin Căpățână. Marile magazine au înțeles să dezvolte împreună cu producătorii locali proiecte comerciale dedicate produselor românești prin oferirea de servicii logistice și oportunități de promovare.

Ideea de a colabora cu hipermarketurile îi cam costă pe producători pentru că aceștia spun că taxele la raft sunt acceptate de legislația europeană. Deci dacă vor să aibă vânzări cât mai mari, producătorii vor trebui să contribuie la bugetele de marketing ale hipermarketurilor.

„Cei care contestă beneficiile comerțului modern pentru consumator și pentru producția autohtonă sunt în mare măsură cei care fie nu sunt dispuși să caute formule pentru a investi în depozitare, ambalare, marketing sau logistică, fie cei care practică un management precar sau pur și simplu nu au o capacitate comercială adecvată.Toți aceștia sunt dispuși să accepte justificările puerile ale celor care nu le pot găsi soluții reale în sectorul agro-alimentar dar le prezintă campanii rudimentare destinate pe de o parte să inducă în mentalul public ideea conspirativă că marile magazine reprezintă sursa majoră a dificultăților cu care se confruntă în special micii producătorii locali iar pe de altă parte că rigorile competiției pot fi ocolite politico-legislativ”, se mai arată în punctul de vedere al AMRCR.

 

 

 

Post-ul Legea supermarketurilor: Când doi se ceartă, consumatorul pierde apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Legea supermarketurilor: Când doi se ceartă, consumatorul pierde

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Naționala României se menţine pe locul 16 în clasamentul FIFA

Naționala României se menţine pe locul 16 în clasamentul FIFA – Echipa naţională a României se menţine pe locul 16, cu 980 de puncte, în clasamentul FIFA Coca-Cola, conform ierarhiei …]

Vica Blochina, agresată de un bărbat. Ce i-a făcut vedeta după ce a primit o poză indecentă cu acesta!

Vica Blochina, agresată de un bărbat. Ce i-a făcut vedeta după ce a primit o poză indecentă cu acesta! – Vica Blochina a avut parte de un şoc, după ce …]

Sport 0 Comentarii

Ce de parade! Costel Pantilimon e cel mai bun portar din Premier League!

Ce de parade! Costel Pantilimon e cel mai bun portar din Premier League! – Costel Pantilimon este cel mai bun portar din această ediţie de Premier League. Cifrele sunt de …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*