Milioane de femei vor fi protejate de abuzuri!
22 aprilie 2016 Comentarii 0

Milioane de femei vor fi protejate de abuzuri!

Milioane de femei vor fi protejate de abuzuri!

Abuzurile comise de angajatori împotriva femeilor care lucrează pentru aceștia,care nu de puține ori sunt agresate fizic au ajuns în atenția parlamentarilor,care vor ca pe viitor acestea să poată munci decent.fără a mai fi expuse pericolelor.Astfel,la Sesiunea ordinară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 18-22 aprilie 2016), senatorul PNL Viorel Badea a prezentat în cadrul Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a APCE, raportul cu tema: “Drepturile lucrătoarelor casnice care provin din Europa de Est”.Badea a arătat că lucrătoarele casnice provin atât din state membre UE, cât și din țări care nu aparțin blocului comunitar, precum Republica Moldova, Federația Rusă, Ucraina, unele state din Balcanii de Vest, statele din vecinătatea arabă, țări africane sau asiatice. A relevat că, din păcate, munca domestică este în mod tradițional asociată cu un sector al pieței muncii care nu presupune un grad prea ridicat de calificare, existând numeroși factori, cum ar fi statutul socio-economic precar, natura izolată a locului de muncă și o voce colectivă insuficient de fermă, care transformă această categorie de angajați într-una vulnerabilă la exploatare și condiții de muncă dificile.

”La nivel mondial, cel puțin 53 de milioane de persoane, dintre care 83% femei, își câștigă existența ca lucrători casnici, iar acest număr este în creștere constantă, atât în țările dezvoltate, cât și în țările în curs de dezvoltare. Sectorul muncii casnice, care numără în Europa sute de mii de femei migrante, este departe de a fi unul omogen, existând diferențe în funcție de natura muncii prestate – activități de menaj, îngrijire de copii, îngrijire de bătrâni, de locul efectiv de muncă: în propria casă, în locuința angajatorului ori în centre de îngrijire etc”,spune liberalul.

Raportorul român a atras atenția totodată asupra dimensiunii îngrijorătoare a muncii nedeclarate, care reprezintă în momentul de față circa 18,4% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene. Badea a precizat că această realitate contravine standardelor în materie de muncă decentă, întrucât acestei categorii de angajați îi sunt refuzate drepturi elementare în domeniul muncii și protecției sociale. ”Femeile care lucrează într-un mediu casnic se confruntă uneori cu acte de abuz psihic și fizic, inclusiv proferare de insulte, amenințări, violențe fizice sau chiar acte de hărțuire sexuală, iar inexistența unor dispoziții legale la nivel național care să reglementeze condițiile de muncă pentru această categorie de lucrători permite perpetuarea unor situații care se traduc într-un volum foarte mare de muncă, salarii mici, plăți ilegale, lipsa protecției sociale și un număr de ore lucrate cuprins între 14 și 18 ore pe zi și uneori chiar 7 zile pe săptămână. Această stare de fapt, conform raportorului, reprezintă o încălcare flagrantă a articolului 2 din Convenția Socială Europeană revizuită a Consiliului Europei, care garantează un număr rezonabil de ore de lucru, precum și o perioadă rezonabilă de odihnă săptămânală. Organizația Internațională a Muncii (OIM) deține un rol cheie în combaterea acestui fenomen extrem de preocupant. În 2013 OIM a demarat, cu finanțarea Uniunii Europene, Programul Global de Acțiune privind lucrătorii casnici migranți și familiile acestora”, a mai spus Viorel Badea.

Acesta a amintit că primul instrument juridic la nivel internațional care introduce standarde globale pentru protecția acestei categorii de angajați este Convenția OIM privind lucrătorii casnici din 2011.

Badea a solicitat aprobarea Biroului APCE pentru organizarea unei vizite de documentare în luna iunie 2016, la Geneva, la sediul Organizației Internaționale a Muncii, pentru a avea un schimb de vederi cu experți specializați în acest domeniu, iar în luna septembrie 2016 a propus organizarea unei audieri în cadrul Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă la care vor fi invitate organizații neguvernamentale cu activitate relevantă, precum și lucrătoare casnice care au fost victime ale abuzurilor angajatorilor.

Viorel_Badea_5.jpg

Post-ul Milioane de femei vor fi protejate de abuzuri! apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Milioane de femei vor fi protejate de abuzuri!

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Keșeru – în fruntea clasamentului golgheterilor din Bulgaria

Keșeru – în fruntea clasamentului golgheterilor din Bulgaria – Claudiu Keșeru (29 de ani, vârstă pe care o va împlini pe 2 decembrie), titularul postul de vârf împins în naționala …]

Sport 0 Comentarii

Vlad Chiricheș a intrat în febra meciului cu Spania. Tricolorul a postat un mesaj din Cluj

Vlad Chiricheș a intrat în febra meciului cu Spania. Tricolorul a postat un mesaj din Cluj – Naționala României a ajuns vineri la Cluj-Napoca pentru amicalul de gală cu Spania, …]

Sport 0 Comentarii

Victor Pițurcă și-a băgat nepotul în staff-ul de la Al Ittihad. Îl ia și pe fiul său, Alex, după ce termină școala de antrenori / GALERIE FOTO

Victor Pițurcă și-a băgat nepotul în staff-ul de la Al Ittihad. Îl ia și pe fiul său, Alex, după ce termină școala de antrenori / GALERIE FOTO – Victor Pițurcă …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221

*