Mircea Cărtărescu va primi, pe 27 iulie, premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană
24 iulie 2015 Comentarii 0

Mircea Cărtărescu va primi, pe 27 iulie, premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană

Mircea Cărtărescu va primi, pe 27 iulie, premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană – pe 27 iulie, la Salzburg, premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană pe 2015 (Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur), în valoare de 25.000 de euro îi va fi înmânat scriitorului Mircea Cartărescu, pentru întreaga sa operă literară.

Ceremonia va avea loc în deschiderea Festivalului Salzburg iar distincţia va fii acordată de ministrul austriac al Culturii, Josef Ostermayer. Discursul de laudatio va fi rostit de Ernest Wichner, director al Literaturhaus Berlin.

Mircea Cărtărescu este primul autor român distins cu acest premiu literar, după Eugène Ionesco, câştigătorul din 1970. Printre laureaţii din anii trecuţi ai premiului se numără scriitori ca W. H. Auden, Harold Pinter, Vaclav Havel, Italo Calvino, Doris Lessing, Milan Kundera, Salman Rushdie, Umberto Eco.

Cărţile lui Mircea Cărtărescu au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Asociaţia Scriitorilor Profesonişti din România (ASPRO), Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România, precum şi de revistele Cuvântul, Ateneu, Flacără, Tomis şi Ziarul de Iaşi. Volumele sale au fost nominalizate în Franţa pentru premiile Médicis – Le meilleur livre étranger, Prix Union Latine. Romanul „Nostalgia” a primit în 2005 premiul „Giuseppe Acerbi”, Castel Goffredo, Italia.

Scriitorul a fost decorat, în 2010, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, o prestigioasă distincţie acordată de statul francez în domeniul culturii, iar 2006, Cărtărescu a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer.

Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, la Bucureşti, a urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti şi a debutat ca poet.

The following two tabs change content below.

Roxana T.

Roxana T. - lucrează la compania Ştiri Alba, din luna August 2008. A terminat Facultatea de Relatii Economice Internaţionale şi se ocupa de secţiunea Ştiri Internaţionale.

Stiri asemanatoare:

Actualitate 0 Comentarii

Un asteroid gigant va trece pe lângă Pământ, cu peste 60.000 km pe oră, în acest weekend

Un asteroid gigant va trece pe lângă Pământ, cu peste 60.000 km pe oră, în acest weekend – Un asteroid cu diametrul de 3,2 kilometri care se deplasează prin spaţiu …]

Actualitate 0 Comentarii

BOR: Preoții au obligația de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale

BOR: Preoții au obligația de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale – Patriarhia Română a transmis, vineri, că preoții au obligația de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, …]

Actualitate 0 Comentarii

VIDEO: Lumina Sfânta a Învierii de la Ierusalim s-a aprins, sâmbătă, la ora 14.29. Cum apare focul sfânt din Rai

VIDEO: Lumina Sfânta a Învierii de la Ierusalim s-a aprins, sâmbătă, la ora 14.29. Cum apare focul sfânt din Rai – În fiecare an, în Sâmbăta Mare a Paștelui, creștinii …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*