6 mai 2016 Comentarii 0

Omul din spatele Panama Papers s-a hotărât să vorbească. Cine este acesta?

Omul din spatele Panama Papers s-a hotărât să vorbească. Cine este acesta?

Omul din spatele masivei scurgeri de informații cunoscută sub numele PanamaPapers s-a hotărât să vorbească. El a trimis Süddeutsche Zeitung un manifest, pus la dispoziție în România de Rise Project. Iată cum și-a justificat acesta decizia de a dezvălui afacerile milionarilor lumii: 

”M-am hotărât să dezvălui ce face Mossack Fonseca deoarece cred că fondatorii, angajații și clienții lor trebuie să răspundă pentru crimele lor. Câteva au ieșit deja la lumină însă, probabil, vor mai trece ani, decenii, până când vom înțelege adevărata dimensiune a acestor crime. (…)

Ca să clarific, nu lucrez pentru niciun guvern sau serviciu secret. Și nu am lucrat niciodată. Viziunea este în întregime a mea și tot a mea este și decizia să ofer Süddeutsche Zeitung și International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) documentele PanmaPapers. Nu am avut niciun alt motiv în afara aceluia că am înțeles și apreciat munca acestor organizații. (…)

În cele din urmă, mii de investigații oficiale ar putea fi inițiate ca urmare a PanamaPapers, dacă agențiile statului ar putea să acceseze și să evalueze documentele. ICIJ și partenerii săi au hotărât, pe bună dreptate, să nu ofere aceste documente agențiilor statale. Eu, însă, sunt dispus să cooperez cu acestea în măsura în care pot.

Persoanele care dezvăluie publicului acte de corupție și criminalitate ar trebui să primească imunitate, punct. Până când legile nu vor fi făcute să-i protejeze pe aceștia, agențiile de investigații ale statului vor trebui să se bazeze doar pe propriile puteri sau pe media ca să obțină probe, documente.

Cer Comisiei Europene, parlamentului britianic, congresului american  și tuturor națiunilor nu numai să protejeze whistleblowerii dar și să pună capăt abuzului permis de felul în care sunt înregistrate companiile. În Uniunea Europeană, accesul la fiecare registru al companiilor trebuie să fie gratuit și să conțină informații despre beneficiarii reali ai companiilor. Marea Britanie se poate mândri cu inițiativele luate în ultima vreme dar are încă de jucat un rol vital în eliminarea secretului financiar în diversele sale teritorii insulare care sunt, fără îndoială, cele mai însemnate piese ale corupției instituționale globale. Iar Statele Unite, e clar, nu mai pot avea încredere în deciziile referitoare la legile locale care guvernează înființarea de corporații. În toate cele 50 de state e la fel. Congresul trebuia să ia frâiele și să impună transparența”.

Citește aici întregul manifest.

Panama Papers este cel mai mare scandal financiar al anului. Scurgeri masive de documente care aparțin firmei Mossack Fonseca au expus cum își ascund bogații averile. Lideri mondiali, capete încoronate, corporații internaționale, afaceriști controversați au fost dați în vileag de ancheta de proporții. 

Post-ul Omul din spatele Panama Papers s-a hotărât să vorbească. Cine este acesta? apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Omul din spatele Panama Papers s-a hotărât să vorbească. Cine este acesta?

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Mircea Rednic: ”Câștig mai puțin decât preparatorul fizic al lui Reghe! Eu am venit fiindcă a plecat Cristi Borcea”

Mircea Rednic: ”Câștig mai puțin decât preparatorul fizic al lui Reghe! Eu am venit fiindcă a plecat Cristi Borcea” – Mircea Rednic a vorbit joi, într-o conferință de presă, despre …]

Sport 0 Comentarii

HCM Baia Mare s-a despărțit de o jucătoare

HCM Baia Mare s-a despărțit de o jucătoare – Laura Oltean (26 de ani), transferată de HCM Baia Mare, în 2012, și-a încheiat contractul cu echipa maramureșeană. Laura a câștigat …]

Sport 0 Comentarii

Au furat o mașină și s-au plimbat, pe rând, cu ea prin satul lor

Au furat o mașină și s-au plimbat, pe rând, cu ea prin satul lor – Plictisiți nevoie-mare și dornici să iasă din monotonia satului moldav, doi tineri din Șaru Dornei …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*