România își protejează sturionii din Dunăre încă cinci ani
5 mai 2016 Comentarii 0

România își protejează sturionii din Dunăre încă cinci ani

România își protejează sturionii din Dunăre încă cinci ani

România își protejează sturionii din Dunăre, încă cinci ani de acum încolo, asta după ce prohibiția totală pentru această specie de pește a fost extinsă la finalul lunii aprilie.

Interdicția se aplică în continuare pentru toate cele cinci specii de sturioni din Dunăre: cegă, morun, nisetru, păstrugă și viză. De asemenea, se aplică și pentru vânzarea de produse, cum ar fi carne și caviar, provenite de la sturionii sălbatici din Dunăre. Pescuitul sturionilor a fost interzis pentru prima oară în România, în 2006, pentru o perioadă de 10 ani.

Prohibiția este o măsură necesară, dar nu suficientă. „Așa cum menționam și anul trecut, la finalizarea proiectului Protejați sturionii, cel mai valoros dar al Dunării,este nevoie de aplicarea consistentă a legii și de măsuri complementare. De crearea unor mecanisme prin care pescarii să fie susținuți pentru a obține venituri din surse alternative și prin care să fie implicați în activitățile de conservare, de protejare a habitatelor, în special a celor de reproducere. Este nevoie și de programe adecvate de repopulare și, nu în ultimul rând ,de programe de monitorizare a populațiilor și a efectelor măsurilor de conservare”, a declarat Cristina Munteanu, manager proiecte ape dulci la WWF România.

foto-1---sturioni.jpgPentru a contribui la conservarea sturionilor, WWF a implementat în perioada iulie 2012 – septembrie 2015  în România, Bulgaria și Austria un proiect în valoare de 770 836 euro, „Protejaţi sturionii, cel mai valoros dar al Dunării”.

Acesta a abordat problema pescuitului excesiv, principala amenințare directă pentru supraviețuirea ultimelor populații sălbatice viabile de sturioni din Dunăre, fiind adresat atât pescarilor, autorităților, dar și companiilor producătoare de caviar și consumatorilor. Astfel, au fost create materiale care să explice consumatorilor și comercianților regulile de etichetare a caviarului. În plus, specialiștii WWF au mediat și au încercat să îmbunătățească relația dintre autorități și pescari și să ofere sprijin pescarilor care doresc să obțină venituri din surse alternative.

Ce se întâmplă pe celălalt mal al Dunării

Agenția Executivă pentru Pescuit și Acvacultură din Bulgaria a introdus o nouă interdicție de cinci ani cu privire la pescuitul de sturioni în partea bulgară a Dunării și a Marii Negre, o prelungire a prohibiției introdusă în Bulgaria în anul 2011. Aceasta interzice capturarea sturionilor care încă se găsesc aici, iar cei capturați în mod accidental trebuie eliberați imediat.  În plus, pentru a proteja sturionii, WWF Bulgaria a desfășurat pe parcursul ultimilor doi ani un program de repopulare, eliberând în Dunăre peste 50.000 de exemplare de cegă pure din punct de vedere genetic.

Cum sunt protejați ultimii sturioni sălbatici care ajung în Marea Neagră

Pescuitul sturionilor este interzis și în celelalte țări de pe coasta Mării Negre. Turcia a interzis pescuitul sturionilor sub 10 kg încă din 1958, iar din 1996 a fost interzis total pescuitul sturionilor. Interdicția este în vigoare și în Ucraina din 1996 iar în Georgia din 1967. În Rusia există interdicția de a pescui moruni în Marea Azov încă din 1985, iar din 2005 este interzis pescuitul tuturor speciilor de sturioni, inclusiv din Marea Neagră. În plus, Rusia dorește să extindă această interdicție și pentru Marea Caspică.

Din 1998, toate speciile de sturioni sunt protejate de Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție (CITES).

Post-ul România își protejează sturionii din Dunăre încă cinci ani apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – România își protejează sturionii din Dunăre încă cinci ani

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Steaua vrea un fundaș stânga din Portugalia, care a mai jucat în Liga 1 / VIDEO

Steaua vrea un fundaș stânga din Portugalia, care a mai jucat în Liga 1 / VIDEO – Steaua se reunește vineri, 9 ianuarie, dar campania de achiziții nu decurge așa cum …]

Sport 0 Comentarii

Ce a spus Rotariu despre după eurogolul din jocul cu ASA: ”Trebuie să ne revenim!”

Ce a spus Rotariu despre după eurogolul din jocul cu ASA: ”Trebuie să ne revenim!” – Dorin Rotariu a marcat un gol fabulos, din lovitură liberă, și a decis victoria …]

Sport 0 Comentarii

PRELIMINARIILE EURO 2016 / Joi încep meciurile din penultima etapă. Programul şi clasamentele grupelor

PRELIMINARIILE EURO 2016 / Joi încep meciurile din penultima etapă. Programul şi clasamentele grupelor – Joi, vineri şi sâmbătă se dispută meciurile din penultima etapă a preliminariilor Euro 2016. Se …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*