22 aprilie 2016 Comentarii 0

Satelitul Microscope, lansat ca să verifice dacă teoria lui Einstein e corectă

Satelitul Microscope, lansat ca să verifice dacă teoria lui Einstein e corectă

Un microsatelit francez, numit Microscope, a fost lansat de pe cosmodromul european Kuru, din Guyana franceză, cu un obiectiv ambițios, dar pus la îndoială adesea: găsirea unor breșe în Teoria relativității generale elaborate de Albert Einstein în urmă cu un secol.

Misiunea Microscope a Centrului Național de Studii Spațiale din Franța (CNES), cu un cost estimat la 130 de milioane de euro, nu este la fel de sigură de succesul ei ca satelitul Agenției Spațiale Europeana (ESA). Dar, dacă va reuși, va revoluționa fizica actuală.

Satelitul va testa în vid și în spațiu universalitatea căderii libere, cu o precizie de 100 de ori mai mare decât pe Pământ, potrivit Agerpres. Observația că toate corpurile cad cu aceeași viteză, indiferent de greutatea lor, a fost făcută de Galileo Galilei (1564—1642). Fenomenul a fost explicitat de Isaac Newton (1643-1727), în Teoria gravitației. Iar trei secole mai târziu, Albert Einstein (1879—1955) și-a construit pe acest principiu Teoria relativității generale, în care a echivalat gravitația cu o deformare a structurii spațiu-timp.

Acest principiu al echivalenței a fost testat chiar și pe Lună, în 1971, de astronautul american David Scott. Sosit pe acest corp ceresc la bordul capsulei Apollo 15, el a lăsat să cadă simultan o pană și un ciocan și a constatat că absența atmosferei terestre nu a avut nici un efect și ambele obiecte au atins solul selenar în același timp.

Pe Terra, principiul echivalenței a fost verificat cu o precizie de ordinul celei de-a 13-a zecimale. Iar cu satelitul Microscope se dorește ca precizia să fie de ordinul celei de-a 15-a zecimale.

”Acesta este raportul dintre o muscă” minusculă și un ”pod de 500.000 de tone”, a subliniat Oficiul Național de Studii și Cercetări Aerospațiale (ONERA), care a dezvoltat instrumentele științifice montate pe minisatelitul francez. În cosmos, căderea liberă a acestuia va fi mult mai puțin perturbată decât pe Pământ și va dura mult mai mult. Cu o masă de 300 de kilograme, Microscope va fi plasat pe o orbită situată la o distanță de 707 kilometri față de Terra.

”Dacă se va detecta o încălcare a principiului echivalenței, va fi un moment foarte important în evoluția fizicii”, a susținut profesorul Thibault Damou de la Instutul de Înalte Studii Științifice din Franța (IHES). ”Se va ști că teoria lui Einstein nu este o descriere completă a gravității, că există noi forțe care contribuie la aceasta. Ceea ce nu va însemna că teoria lui Einstein este complet greșită, ci doar că este un pic incompletă”, a continua el.

CNRS reamintește că Teoria relativității generale funcționează perfect cu principiul gravității, dar nu și cu celelalte trei forțe fundamentale ale fizicii (electromagnetică, nucleară puternică și, respectiv, slabă).

”În cazul în care Microscope sesizează o încălcare a principiului echivalenței, acest lucru ar întări teoria stringurilor (corzilor), potrivit căreia Universul are dimensiuni de spațiu suplimentare”, a menționat Thibault Damour . ”Acest lucru implică, de fapt, existența altor câmpuri decât cel gravitațional, capabile să determine variații ale constantelor fizice în timp și spațiu, constante pe care astăzi nu știm absolut deloc să le explicăm”.

Post-ul Satelitul Microscope, lansat ca să verifice dacă teoria lui Einstein e corectă apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Satelitul Microscope, lansat ca să verifice dacă teoria lui Einstein e corectă

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Vika Azarenka a făcut senzație, la Melbourne, cu dab dans, mișcarea care cucerește lumea / VIDEO

Vika Azarenka a făcut senzație, la Melbourne, cu dab dans, mișcarea care cucerește lumea / VIDEO – Bielorusa Victoria Azarenka, cap de serie numărul 14 la Melbourne, este de neoprit …]

Sport 0 Comentarii

Transsexualii ar putea participa fără restricţii la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro

Transsexualii ar putea participa fără restricţii la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro – Potrivit unui set nou de recomandări venit din partea Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), …]

Sport 0 Comentarii

Marian Rada a revenit în fotbal, ca antrenor al unei rivale a Rapidului

Marian Rada a revenit în fotbal, ca antrenor al unei rivale a Rapidului – Fostul antrenor al Rapidului, Marian Rada, revine în fotbal, după o perioadă de câteva luni petrecute …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221

*