3 mai 2016 Comentarii 0

Scandalul dezinfectanților. Control al Ministerului Sănătății la Institutul Oncologic din București

Scandalul dezinfectanților. Control al Ministerului Sănătății la Institutul Oncologic din București

Corpul de control face la această oră verificări la Institutul Oncologic din București. Controalele au fost cerute de Ministerul Sănătății, existând suspiciuni în privința achizițiilor de dezinfectați. Mai exact, există suspiciuni că respectivele contracte au fost achiziționate fără licitații.

„Ministrul Sănătăţii a dispus Corpului de Control, astăzi, 3 mai 2016, efectuarea unei anchete în ceea ce priveşte contractele de achiziţii încheiate de Institutul Oncologic Bucureşti cu firma producătoare a dezinfectanţilor în cauză, dar şi cu alţi agenţi economici, care pot avea legătură cu ancheta în cazul biocidelor”, se arată în comunicatul transmis de instituție. Rezultatele anchetei Corpului de control vor fi transmise Parchetului General. Ministerul Sănătății a precizat că DSP va anunța mâine rezultatele primelor teste de autocontrol și sanitaţie dispuse de ministrul Sănătăţii la data de 28 aprilie.

Controalele vin în contextul scandalului dezinfectanților diluați din spitale. Jurnaliștii GSP au dezvăluit săptămâna trecută că Suprasept, biocidul folosit de firma care dezinfectează 2.000 de săli de operaţie din România, din peste 350 de spitale are o substanţă activă diluată de 10 ori. Suprasept, dezinfectantul Hexi Pharma folosit, conform etichetei, pentru ”instrumentarul şi echipamentele medicale prin imersie” şi pentru deliminarea bacteriilor din „blocurile operatorii, secţii de arşi, ATI, săli de tratament”. Dar şi pentru mesele de operaţie, podele şi pentru „dezinfecţia prin nebulizare.

Analizele făcute la institutul de stat ICECHIM au arătat că ambele substanţe active din Suprasept sînt diluate faţă de etichetă: prima de 10 ori şi a doua cu 30%. Testul a costat 800 de lei, iar spitalele i-au dat lui Hexi Pharma, în ultimii 9 ani, contracte 30 de milioane de euro fără ca autorităţile să-i controleze vreodată în laborator substanţele.

După aceste dezvăluiri, angajații DSP Arad au povestit că au descoperit, în 2013, un dezinfectant cu probleme. Acesta ar fi fost neconform, așa că și-au alertat imediat superiorii de la București. Cei de la Ministerul Sănătății nu ar fi putut trage la răspundere furnizorul pentru că nu i-ar fi gasit sediul, aceasta în condițiile în care această firmă avea, atunci, contacte cu aproape 200 de spitale din toata România.

Mişcarea Civică Iniţiativa România  a realizat o analiză proprie privind situaţia contractelor cu statul ale companiei Hexi Pharma în perioada 2012-2015, folosind surse guvernamentale deschise. Analiza a arătat că Hexu Pharma  a avut, în anul 2015 (anul tragediei din Colectiv), 20 de contracte cu Spitalul de Arşi (Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri Bucureşti), cu o valoare totală de 26.150,7 euro. Contractele au fost obţinute prin încredinţare directă, nu prin licitaţie.

Post-ul Scandalul dezinfectanților. Control al Ministerului Sănătății la Institutul Oncologic din București apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Scandalul dezinfectanților. Control al Ministerului Sănătății la Institutul Oncologic din București

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Dinamoviștii Essombe și Fai, implicați într-un accident rutier la Săftica

Dinamoviștii Essombe și Fai, implicați într-un accident rutier la Săftica – Fotbaliștii străini de la Dinamo s-au acomodat cu stilul de joc impus de Mircea Rednic, dar nu și cu …]

Sport 0 Comentarii

Explozie cauzată de o mână criminală la un templu hindus din Germania!

Explozie cauzată de o mână criminală la un templu hindus din Germania! – O explozie puternică a avut loc la un templu hindus din oraşul Essen,  Germania. Trei persoane au …]

Sport 0 Comentarii

Isăilă, secundul naționalei: ”Steaua a propus o soluție de navetiști”. Agentul care a organizat turneul va plăti despăgubiri

Isăilă, secundul naționalei: ”Steaua a propus o soluție de navetiști”. Agentul care a organizat turneul va plăti despăgubiri – Antrenorul secund al naționalei României, Daniel Isăilă, a declarat, pentru Dolce …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*