6 mai 2016 Comentarii 0

Scandalul dezinfectanților. Ministerul Sănătății va publica lista spitalelor unde s-au depistat probleme în urma controalelor

Scandalul dezinfectanților. Ministerul Sănătății va publica lista spitalelor unde s-au depistat probleme în urma controalelor

Ministerul Sănătății a anunțat că va face publică lista spitalelor unde au fost semnalate probleme în urma controalelor efectuate ca urmare a scandalului dezinfectanților.

Informația a fost publicată de jurnalistul Cătălin Tolontan, pe blogul său. Decizia vine după ce pe adresa Ministerului Sănătății au ajuns sute de mail-uri de la persoane care au cerut să fie făcută publică lista acestor spitale. Inițial, ministerul a anunțat că aceste informații nu pot fi făcute publice. „Urmare a faptului că pe rolul Parchetului General există înregistrat un dosar penal cu privire la utilizarea biocidelor în unităţile sanitare vă aducem la cunoştinţă faptul că rezultatele testelor efectuate constituie probe la dosarul de cercetare penală. Ca atare în conformitate cu art. 12, lit. e din Legea nr. 544/2001 rezultatele nu pot fi puse la dispoziţie”, se arată într-un răspuns al Ministerului Sănătății.

Doar 5% din teste neconforme

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, a declarat săptămâna aceasta, într-o conferință de presă, că din cele 3.526 de teste făcute pentru verificarea eficienței dezinfectanților folosiți în spitalele românești doar 5 % sunt neconforme. Șeful de la sănătate a explicat că probele au fost recoltate din mai multe spitale din țară, de pe diferite suprafețe care înainte au fost șterse cu dezinfectanți.

„Am ridicat 3.526 de probe, din care sub 5% sunt neconforme pentru diferite produse biocide testate. Testările s-a făcut în laboratoarele diferite, toate acreditate. Practic, se verifică pe suprafeţe, pe mâini, pe obiecte modul în care procesul de curăţenie şi dezinfecţie se realizează, în mod corespunzător, dacă produsul utilizat a avut efectul scontat în sensul distrugerii microorganismelor”, a declarat ministrul.

Verificările au fost făcute în contextul în care jurnaliștii GSP au dezvăluit săptămâna trecută că Suprasept, biocidul folosit de firma care dezinfectează 2.000 de săli de operaţie din România, din peste 350 de spitale are o substanţă activă diluată de 10 ori. Suprasept, dezinfectantul Hexi Pharma folosit, conform etichetei, pentru ”instrumentarul şi echipamentele medicale prin imersie” şi pentru deliminarea bacteriilor din „blocurile operatorii, secţii de arşi, ATI, săli de tratament”. Dar şi pentru mesele de operaţie, podele şi pentru „dezinfecţia prin nebulizare.

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Sănătății a trimis Corpul de control la Institutul Oncologic din București, pentru a face verificări în privința contractelor încheiate cu firma producătoare de dezinfectanți.

În plus, procurorii de la Parchetul General s-au sesizat din oficiu și au deschis dosar penal in rem în cazul de în scandalul dezinfectanţilor din spitale. Procurorii au dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor prev. de art. 352 Cod penal şi falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse prev. de art. 357 alin. 2 Cod penal.

Totodată, premierul Dacian Cioloș a trimis Corpul de control să efectueze două controale majore la Ministerul Sănătății, în scandalul dezinfectanților diluați din spitale. În urma unui control se va verifica modul în care ministerul a controlat dezinfectanții Hexi Pharma, iar al doilea va fi la comisia de biocid a ministerului. Cele două controale vin pe fondul îndoielilor exprimate de medici, ziariști și membri ai societății civile față de modul în care Ministerul Sănătații a gestionat criza dezinfectanților.

Tot ca urmare a scandalului cu dezinfectanții diluați, Ministerul Sănătății a dispus un audit în cadrul spitalelor care au contracte cu firma Hexi Pharma, în colaborare cu Poliția Română.

Post-ul Scandalul dezinfectanților. Ministerul Sănătății va publica lista spitalelor unde s-au depistat probleme în urma controalelor apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Scandalul dezinfectanților. Ministerul Sănătății va publica lista spitalelor unde s-au depistat probleme în urma controalelor

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

”Tigroaicele” de la CSM Bucurește joacă de la 18.00, în Turcia, la Bursa, în semifinalele Cupei Challenge

”Tigroaicele” de la CSM Bucurește joacă de la 18.00, în Turcia, la Bursa, în semifinalele Cupei Challenge – CSM București dispută miercuri, la Bursa, în Turcia, de la ora 18.00, …]

Sport 0 Comentarii

Chianja este pe punctul a transfera un fotbalist care a participat la Euro 2012

Chianja este pe punctul a transfera un fotbalist care a participat la Euro 2012 – Liga 1 se transformă din ce în ce mai mult în liga fotbaliștilor reșapați. Concordia …]

Sport 0 Comentarii

Divorţul este acum la un click distanţă! Ce metodă aleg tot mai mulţi români

Divorţul este acum la un click distanţă! Ce metodă aleg tot mai mulţi români – Tehnologia de comunicare la distanţă face acum posibil divorţul şi prin modalitatea online, tot mai …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221

*