5 aprilie 2016 Comentarii 0

Schimbări în programa școlară. Materii noi și mai puține ore de Limba română la clasa a V-a

Schimbări în programa școlară. Materii noi și mai puține ore de Limba română la clasa a V-a

Ministerul Educației a schimbat programa școlară. De anul viitor, vor fi introduse materii noi pentru ciclul gimnazial, iar la clasa V-a se micșorează numărul de ore de Limba română.

Cel mai amplu proces de consultare din educație, așa cum l-a prezentat ministrul Educației, Adrian Curaj, a fost finalizat, astfel că de astăzi există un nou plan cadru pentru gimnaziu. Ministrul a spus că noua programă școlară și manualele vor acoperi 75 la sută din numărul de ore, urmând ca restul de 25% să fie la dispoziţia profesorului pentru aprofundare recuperare, activităţi remediale. „Acum manualele ocupă 100% din timp”, a explicat Curaj.

Principalele modificări aduse programei sunt reprezentate de introducerea unor noi discipline, în timp ce la clasa a V-a a fost redus numărul de ore de Limba română de la cinci la patru ore pe săptămână.

„Noutăţi în ceea ce priveşte disciplinele: am făcut o reechilibare a ariilor curriculare, acordăm atenţie deosebiltă consilierii şi dezvoltării personale, care va fi separată de ora de dirigenţie. Avem o disicplină nouă, informatică şi TIC, educaţia tehnologică va fi cu aplicaţie practică, urmărind  dezvoltarea capacităţii elevilor de a gândi practic. Educaţia socială va îngloba mai multe discipline care vor exista în tot gimnaziul, astfel, în clasa a V-a vor studia Gândire critică şi drepturile copilului, la clasa a VI- a Toleranţă şi  educaţie interculturală, la clasa a VII-a Educaţie juridică şi cetăţenie democratică şi la clasa a VIII-a Educaţie economico-fiananciară şi antreprenoriat. Precizez că Limba latină rămâne sub forma Elemente de limbă latină şi cultură romanică, numai la clasa a VII-a Istoria, şi are locul ei clar, Religia, la locul ei. Investim în consiliere profesională şi vocaţională, iar un domeniu în care s-a investit extrem de puţin, respectiv  pregătirea cadrelor didactice, va fi o altă prioritate”, a mai spus Curaj.

Clasa a V-a

Numărul de ore de Limba română se reduce de la cinci la patru ore pe săptămânî. Se introduce o disciplină nouă – informatica şi TIC, educaţie tehnologică şi aplicaţii practice, educaţie socială, unde este introdus studiul gândirii critice în contextul drepturilor şi responsabilităţilor. De asemenea, vor fi două ore de istorie pe săptămână, iar curriculul la decizia şcolii (CDS) cuprinde minim o disciplină ce va fi predată integrat.
Clasa a VI-a
Se introduce disciplina Informatica şi TIC, este introdusă educaţia intercultrală în cadrul disciplinei Educaţie socială, Educaţia tehnologică şi aplicaţii practice cu accent pus pe latura aplicativă. CDS va cuprinde minim o disciplină ce va fi predată integrat.
Clasa a VII-a
Sunt introduse materiile Informatica şi TIC, educaţia pentru cetăţenie democratică, în cadrul disciplinei Educaţie socială, Elemente de limba latină şi de cultură romanică. De asemenea, la educaţia tehnologică se va pune accent pe latura aplicativă, ia ponderea CDS creşte, numărul maxim de alocat fiind de trei ore pe săptămână.
Clasa a VIII-a
Cuprinde Informatica şi TIC, este introdusă Educaţia financiar-economică şi antreprenoriat, iar la Educaţie socială, este asigurată o alocare de o oră pe săptămână pentru ambele discipline din aria Arte (muzică şi arte plastice). Consilierea şi dezvoltarea personală are o centrare puternică pe orientarea şcolară, iar educaţia tehnologică şi aplicaţii practice pun accent pe latura aplicativă. Creşte de asemenea ponderea maximă de ore din CDS la 4 ore / săptămână.
Modificările vor intra în vigoare începând cu anul școlar 2017-2018 cu elevii care acum sunt în clasa a III-a, iar în septembrie 2017 vor fi în clasa a V-a.

Post-ul Schimbări în programa școlară. Materii noi și mai puține ore de Limba română la clasa a V-a apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Schimbări în programa școlară. Materii noi și mai puține ore de Limba română la clasa a V-a

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Kobe Bryant, acuzat: ”Mi-a tras un pumn. Am simțit că se dezlănțuie iadul”

Kobe Bryant, acuzat: ”Mi-a tras un pumn. Am simțit că se dezlănțuie iadul” – Baschetbalistul Kobe Bryant (37 de ani) este acuzat de un fost coechipier de comportament violent. Samaki …]

Soţia lui Cabral, de nerecunoscut! Andreea Ibacka a fost transformată în Beyonce!

Soţia lui Cabral, de nerecunoscut! Andreea Ibacka a fost transformată în Beyonce! – Andreea Ibacka a acceptat foarte bucuroasa provocarea lansata de hairstylistul Adrian Perjovschi  şi s-a lăsat transformată în …]

Sport 0 Comentarii

Și-a filmat moartea! Imagini șocante cu ultimele clipe ale vieții unui parapantist celebru. Avea doar 28 de ani

Și-a filmat moartea! Imagini șocante cu ultimele clipe ale vieții unui parapantist celebru. Avea doar 28 de ani – Un cunoscut practicant de sporturi extreme, italianul Armin Holzer, și-a filmat ultimele …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221

*