4 aprilie 2016 Comentarii 0

Se cere din nou demiterea ministrului culturii! A mai făcut o gafă!

Se cere din nou demiterea ministrului culturii! A mai făcut o gafă!

Partidul Naţional Liberal îi cere premierului Dacian Cioloş demiterea ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu. Motivul: ministrul a propus în nume personal o administrare comună a Vaticanului şi a statului român asupra Bibliotecii Batthyaneum de la Alba-Iulia. Cererea de demitere a fost făcută de Radu F. Alexandru, vicepreşedintele PNL.

‘În faţa actelor grave de lipsă elementară de profesionalism şi de responsabilitate îndreptate împotriva interesului naţional şi ale drepturilor legitime ale statului român, Partidul Naţional Liberal îi cere premierului Dacian Cioloş demiterea imediată a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu’, a spus Radu F. Alexandru. Potrivit acestuia, cu ocazia unei vizite făcute la Vatican, Vlad Alexandrescu s-a întâlnit cu Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, la discuţii fiind prezent şi ambasadorul României de pe lângă Sfântul Scaun. ‘ Propunerea ministrului Culturii este o iniţiativă strict personală. Nu a fost discutată înainte de plecarea lui de nimeni şi cu nimeni la Bucureşti. Nicio autoritate a statului, Ministerul de Externe, premier, preşedinte, nimeni nu l-a mandatat pe Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, să înainteze o asemenea propunere’, a mai spus Radu F. Alexandrescu. 

Potrivit acestuia, Biblioteca Batthyaneum şi fondul de carte pe care îl deţinea au intrat în proprietatea statului român după Marea Unire de la Alba-Iulia, în virtutea Tratatului de la Trianon. Radu F. Alexandrescu a precizat că biblioteca deţine 64.000 de unităţi bibliografice, scrise în 30 de limbi şi dialecte, 1.650 de manuscrise medievale occidentale, unele din secolul al IX-lea, 609 – circa 70% din incunabulele existente în România. ”Codex Aureus’, cu siguranţă cel mai celebru exponat, este alături de ‘Tezaurul Pietroasele’ unul dintre cele mai scumpe valori pe care le deţine România’, a arătat Radu F. Alexandrescu. Acesta a precizat că toate bunurile şi colecţiile pe care le deţine Biblioteca Batthyaneum sunt proprietate publică a statului şi intră sub incidenţa Legii privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil.

Scandal internațional

Radu F. Alexandru a explicat că statul român se află într-un diferend juridic cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba-Iulia, care revendică biblioteca şi patrimoniul acesteia.

Potrivit lui, în informarea comisiei speciale de retrocedare din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor privind şedinţa din 16 septembrie 2015, în care s-a analizat din nou cererea Arhiepiscopiei, s-a consemnat că decizia de respingere este motivată de faptul că solicitanta nu a făcut dovada dreptului de proprietate asupra imobilului în cauză la data preluării de către stat. ‘Dincolo de modul incalificabil şi inadmisibil în care ministrul Culturii ignoră Constituţia şi legile ţării, oferta făcută de Vlad Alexandrescu la Vatican (…) poate să aducă grave prejudicii României şi în relaţiile internaţionale’, a susţinut Vlad Alexandrescu. Acesta a spus că Vlad Alexandrescu a lansat şi oferta organizării a două expoziţii la Vatican, prima urmând să cuprindă piese din tezaurul Batthyaneum. ‘Niciun bun cultural public care se află într-un litigiu juridic nu poate fi scos din ţară nici măcar temporar. E de luat în calcul varianta ca, o dată închisă expoziţia, Vaticanul să nu restituie României partea din tezaurul Bibliotecii Batthyaneum care a ajuns la Vatican şi să spună ‘Ne oferim bunele servicii să le păstrăm noi până când există o hotărâre definitivă a justiţiei.Acest pericol există şi nu poate fi ignorat”, a mai susţinut Radu F. Alexandru.

Șeful de la cultură nu este la prima gafă diplomatică,acesta a declarat când a venit de la Vatican că motivul pentru care Sanctitatea Sa Papa Francisc nu vine în România este clădirea ”Cathedral Plaza”, al căriu investitor este în proces cu Biserica Catolică și ministerul culturii.

Ulterior Alexandrescu și-a retras afirmația dar parlamentarii i-au cerut demisia pe motiv că a creat un scandal diplomatic între România și Vatican. Dealtfel, afirmațiile ministrului au fost contrazise de Nunțiul Apostolic la București care a spus că Sfântul Părinte dorește să vină în România.

Post-ul Se cere din nou demiterea ministrului culturii! A mai făcut o gafă! apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Se cere din nou demiterea ministrului culturii! A mai făcut o gafă!

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

SCANDALUL PARIURILOR! Napoli și Stoican, la judecată! ^Minciuna italianului și infracțiunea de a permite unui minor să joace la pariuri!

SCANDALUL PARIURILOR! Napoli și Stoican, la judecată! ^Minciuna italianului și infracțiunea de a permite unui minor să joace la pariuri! – Federația Română de Fotbal va sesiza Comisia de Disciplină, …]

Sport 0 Comentarii

Violențe fără sfârșit în fotbalul mic! Copiii rapidistului Mihai Iosif au fost luați la bătaie: ”Tremur de nervi!”

Violențe fără sfârșit în fotbalul mic! Copiii rapidistului Mihai Iosif au fost luați la bătaie: ”Tremur de nervi!” – Fotbalul românesc este scena unor evenimente halucinante, încărcate de violență. Ultimul …]

Sport 0 Comentarii

S-a dat singur de gol! Fiul primarului, acuzat de braconaj după ce s-a lăudat cu captura de sturioni

S-a dat singur de gol! Fiul primarului, acuzat de braconaj după ce s-a lăudat cu captura de sturioni – Un marinar în vârstă de 33 de ani, fiul primarului din …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221

*