1 aprilie 2016 Comentarii 0

Studiu: Fumatul în timpul sarcinii afectează ADN-ul fătului

Studiu: Fumatul în timpul sarcinii afectează ADN-ul fătului

Fumatul în timpul sarcinii duce la modificarea chimică a ADN-ului fătului, cu grave efecte durabile asupra copilului, confirmă un studiu internațional efectuat pe circa 6.600 de femei din diferite țări ale lumii și copiii lor, informează Agerpres.

Apărut în revista American Journal of Human Genetics, studiul sugerează o posibilă explicație pentru legătura observată între faptul că mama fumează în timpul sarcinii și probleme de sănătate ale copilului ei. Cercetarea arată că modificările chimice ale ADN-ului fetal sunt similare cu cele observate la fumători adulți.

„Este destul de ciudat să vedem cum aceste semnale epigenetice constatate la bebelușii expuși la tutun în uter activează aceleași gene ca cele ale unui fumător adult”, afirmă Stephanie London, epidemiolog la National Institute for Environmental Health Sciences (NIEHS). „Este vorba despre o expunere la tutun prin sânge, fătul nerespirând fumul de țigară, multe efecte fiind transmise prin placentă”, adaugă ea.

 

Pentru a analiza efectele tutunului asupra ADN-ului bebelușilor, cercetătorii au prelevat eșantioane de sânge din cordonul ombilical după nașterea copilului. În cazul copiilor ale căror mame făceau parte din categoria „fumătoare persistente”, au fost identificate 6.073 de locuri în care ADN-ul era modificat chimic prin comparație cu bebelușii ale căror mame erau nefumătoare.

Circa jumătate din ADN-ul afectat de tutun este legat de gene implicate în dezvoltarea plămânilor și a sistemului nervos, precum și în cancere ce rezultă din fumat sau în defecte la naștere cum ar fi buza de iepure.

Post-ul Studiu: Fumatul în timpul sarcinii afectează ADN-ul fătului apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Studiu: Fumatul în timpul sarcinii afectează ADN-ul fătului

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Simona Halep și-a aflat posibilele adversare de la turneul din Dubai. ^În turul 2 poate juca împotriva Anei Ivanovici / VIDEO

Simona Halep și-a aflat posibilele adversare de la turneul din Dubai. ^În turul 2 poate juca împotriva Anei Ivanovici / VIDEO – Simona Halep, numărul 3 mondial, va juca în …]

Ce gest nebun a mai făcut Floyd Mayweather pentru iubita lui. A costat o avere

Ce gest nebun a mai făcut Floyd Mayweather pentru iubita lui. A costat o avere – Pugilistul Floyd Mayweather i-a făcut un cadou foarte costisitor iubitei sale, Doralie Medina, pe …]

Sport 0 Comentarii

N-are licență de antrenor, dar are tupeu cât cuprinde! Stelistul Mirel Rădoi se ia în gură și cu generalii: ^”Arătați actele! Ce aveți voi? Eu când am luptat pentru echipă nu am făcut-o pentru generali sau Armată”

N-are licență de antrenor, dar are tupeu cât cuprinde! Stelistul Mirel Rădoi se ia în gură și cu generalii: ^”Arătați actele! Ce aveți voi? Eu când am luptat pentru echipă …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*