1 aprilie 2016 Comentarii 0

Studiu: Fumatul în timpul sarcinii afectează ADN-ul fătului

Studiu: Fumatul în timpul sarcinii afectează ADN-ul fătului

Fumatul în timpul sarcinii duce la modificarea chimică a ADN-ului fătului, cu grave efecte durabile asupra copilului, confirmă un studiu internațional efectuat pe circa 6.600 de femei din diferite țări ale lumii și copiii lor, informează Agerpres.

Apărut în revista American Journal of Human Genetics, studiul sugerează o posibilă explicație pentru legătura observată între faptul că mama fumează în timpul sarcinii și probleme de sănătate ale copilului ei. Cercetarea arată că modificările chimice ale ADN-ului fetal sunt similare cu cele observate la fumători adulți.

„Este destul de ciudat să vedem cum aceste semnale epigenetice constatate la bebelușii expuși la tutun în uter activează aceleași gene ca cele ale unui fumător adult”, afirmă Stephanie London, epidemiolog la National Institute for Environmental Health Sciences (NIEHS). „Este vorba despre o expunere la tutun prin sânge, fătul nerespirând fumul de țigară, multe efecte fiind transmise prin placentă”, adaugă ea.

 

Pentru a analiza efectele tutunului asupra ADN-ului bebelușilor, cercetătorii au prelevat eșantioane de sânge din cordonul ombilical după nașterea copilului. În cazul copiilor ale căror mame făceau parte din categoria „fumătoare persistente”, au fost identificate 6.073 de locuri în care ADN-ul era modificat chimic prin comparație cu bebelușii ale căror mame erau nefumătoare.

Circa jumătate din ADN-ul afectat de tutun este legat de gene implicate în dezvoltarea plămânilor și a sistemului nervos, precum și în cancere ce rezultă din fumat sau în defecte la naștere cum ar fi buza de iepure.

Post-ul Studiu: Fumatul în timpul sarcinii afectează ADN-ul fătului apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Studiu: Fumatul în timpul sarcinii afectează ADN-ul fătului

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Rednic a început curățenia: Dinamo a dat afară unul dintre fundași

Rednic a început curățenia: Dinamo a dat afară unul dintre fundași – Doar trei luni a rezistat fundașul camerunez Antonio Ghomsi (29 de ani) la Dinamo, acesta fiind dat afară …]

Sport 0 Comentarii

Fostul internațional stelist Gabi Balint scoate de la naftalină încă o poveste spumoasă: ”Who the f..k is Nanciu”

Fostul internațional stelist Gabi Balint scoate de la naftalină încă o poveste spumoasă: ”Who the f..k is Nanciu” – Fostul internațional Gabi Balint a dezvăluit pe facebook o întâmplare din …]

Sport 0 Comentarii

Taximetristul care a ucis un bărbat din Brăila s-a predat poliţiştilor

Taximetristul care a ucis un bărbat din Brăila s-a predat poliţiştilor – Taximetristul, care duminică, 8 mai, a înjunghiat un bărbat, chiar sub ochii propriului copil și al soției, s-a …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221

*