Tehnologie pentru casele inteligente ale romanilor: ”Floarea soarelui” din oţel şi super-bateria cu litiu
11 mai 2016 Comentarii 0

Tehnologie pentru casele inteligente ale romanilor: ”Floarea soarelui” din oţel şi super-bateria cu litiu

Tehnologie pentru casele inteligente ale romanilor: ”Floarea soarelui” din oţel şi super-bateria cu litiu

Prima este o parabolică placată cu oglinzi pe interior, care se roteşte după pozitia Soarelui şi captează razele pe care le transformă în energie electrică cu o eficienţă mai mare decât actualele celule fotovoltaice. Împreună cu bateriile de stocare a energiei electrice, ”floarea soarelui din oţel” reprezintă vârful de lance al tehnologiilor româneşti în domeniul energiei alternative. Asta în contextual în care nu peste mult timp se vor termina combustibili fosili…

Nu ar trebui să mire pe nimeni dacă peste patru ani primăriile nu vor mai da autorizaţii de construcţie fără proiectul energetic al viitoarei construcţii. Începând cu anul 2020, România, împreună cu celelalte ţări europene, vor introduce în legislaţiile lor obligativitatea ca orice imobil nou să fie prevăzut din construcţie cu sistem energetic autonom, adică să-şi producă singur energia.

Asta presupune folosirea surselor de energie curate, respectiv energia soarelui şi vântul. Cum se va alimenta însă o asemenea locuinţă noaptea, când nu bate vântul, de exemplu? Este evident că trebuie să aibă un sistem de stocare a curentului.

În acest moment, două componente de bază ale viitorelor case inteligente, respectiv panourile solare sub formă de disc şi bateriile de stocare a energiei soalre de tip ROM – EST (Energy Storage Tehnologies) sunt studiate la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice Râmnicu-Vâlcea (ICSI).

Panoul solar sub formă de parabolă este capabil să, producă cea mai ieftină energie regenerabilă din toate câte exstă în acesty moment. Singura problemă a lui este, deocamdată, preţul foarte ridicat. Aceste tip de sursă de energie este foarte indicat în zoenele cu mult soare, iar ţara noastră se îndrepată, din câte se vede, spre o climă subtropicală.

În Europa se stochează doar 5% din energia produsăbateria minune - IMG_4383

În ceea ce priveşte bateriile electrochimice ROM EST de stocare a energiei de la ICSI, acestea sunt deja gata să intre în sistemul integrat al noii ere a energiei electronului, care va înlocui energia carbonului.

În prezent, exista o capacitate limitată de stocare în cadrul sistemului energetic European, de aproximativ 5% din capacitatea totală instalată. Este vorba despre stocarea sub forma de hidro-pompaj, localizat în special în zonele muntoase. Surplusul de energie din reţea este folsoit de pompe electrice pentru a ridica apa din râuri în spatele unor baraje aflate la înălţime. Când dispare energia în surplus, apa revine în râuri antrenând turbienle de producere a energiei hidroelectrice.

bateria minune - rom est - IMG_4385

 

 

 

 

 

 

 

 

Post-ul Tehnologie pentru casele inteligente ale romanilor: ”Floarea soarelui” din oţel şi super-bateria cu litiu apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Tehnologie pentru casele inteligente ale romanilor: ”Floarea soarelui” din oţel şi super-bateria cu litiu

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

CSM București a transferat două vedete de la muribunda HCM Baia Mare! ^Echipa ardeleană se destramă pe zi ce trece

CSM București a transferat două vedete de la muribunda HCM Baia Mare! ^Echipa ardeleană se destramă pe zi ce trece – Mutări spectaculoase în handbalul românesc. HCM Baia Mare, club …]

Sport 0 Comentarii

Pasionații de mișcare pot lua parte la competițiile Romanian Corporate Sports / GALERIE FOTO

Pasionații de mișcare pot lua parte la competițiile Romanian Corporate Sports / GALERIE FOTO – În 2016, pe toți pasionații de mișcare îi așteaptă porții bune de Sportainment marca MPG, …]

Sport 0 Comentarii

Dan Petrescu le dă peste bot celor care se plâng că România are meciuri teribile în finalul campaniei: ^”Cu Finlanda și Feroe, ce poți să ai mai accesibil?”

Dan Petrescu le dă peste bot celor care se plâng că România are meciuri teribile în finalul campaniei: ^”Cu Finlanda și Feroe, ce poți să ai mai accesibil?” – Dan …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221

*