15 aprilie 2016 Comentarii 0

Tezaure dacice furate de niște cehi, recuperate de procurori

Tezaure dacice furate de niște cehi, recuperate de procurori

Mai multe obiecte de patrimoniu, sustrase de un grup de cehi din rezervaţia arheologică a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei au fost recuperate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, cu ajutorul autorităților din Cehia.

Este vorba despre mai multe loturi de bunuri arheologice dacice, din argint, cupru, bronz şi fier, precum şi loturi monetare din argint şi bronz. Acestea reprezintă tezaurele sustrase de un grup de cetăţeni cehi, din rezervaţia arheologică a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, monumente UNESCO, bunuri ulterior exportate ilegal şi puse în urmărire prin INTERPOL, se arată în comunicatul procurorilor.

În acest caz sunt cercetați patru cetățeni cehi, acuzați de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizaţie, furt calificat, distrugere, efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică.

Au intrat cu mașinile de teren în situri

Conform stării de fapt reţinute, în perioada 12-20.09.2015 cei 4 suspecţi, utilizând autoturisme de teren şi 6 echipamente de detecţie au efectuat detecţii neautorizate şi au sustras din siturile arheologice ale cetăţilor dacice, loturi de artefacte susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, producând distrugerea stratigrafiei arheologice a monumentelor istorice de la Piatra Roşie, Costeşti, Blidaru şi Băniţa, jud. Hunedoara.

Au fost efectuate mai multe percheziţii la domiciliile suspecţilor din Republica Cehă, la care au asistat ofiţeri specialişti ai Poliţiei Române, respectiv ai I.P.J Hunedoara. Tezaurele identificate la locuinţele suspecţilor reprezintă loturi eterogene de bunuri antice, majoritatea de factură dacică, dar şi importuri din lumea greco-romană, precum şi 6 detectoare  de metale, de diverse mărci şi tipuri.

”Remarcabile sunt monedele din argint, imitaţii dacice de tetradrahme greceşti, dar şi de denari republicani, un fragment din scuturile regale din fier (al căror context de păstrare a fost identificat la cetatea de la Piatra Roşie), diverse arme şi unelte, piese de podoabă, obiecte de uz casnic, ţinte din fier ornamentate, fragmente de vase din bronz importate din lumea romană, elemente de decor decorativ, piese cu destinaţie cultică, piese de harnaşament şi de echipament militar etc”, potrivit procurorilor.

Toate artefactele sunt autentice şi specifice culturii dacice din secolele II a.Chr – I p. Chr. Provenienţa lor este din Transilvania, mai precis din arealul de sud-vest al acesteia, al cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Majoritatea pieselor prezintă depuneri de sol şi oxid de fier, ceea ce constituie dovada faptului că au fost extrase din sit.

Post-ul Tezaure dacice furate de niște cehi, recuperate de procurori apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Tezaure dacice furate de niște cehi, recuperate de procurori

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

După ce a neutralizat Barcelona, Costel Gâlcă s-a băgat la joc într-un meci caritabil

După ce a neutralizat Barcelona, Costel Gâlcă s-a băgat la joc într-un meci caritabil – Costel Gâlcă este antrenorul momentului în Spania. Tehnicianul român a produs surpriza începutului de an …]

Sport 0 Comentarii

Peste 1.100 de haiduci și de domnițe vor goni prin codrii Vlăsiei

Peste 1.100 de haiduci și de domnițe vor goni prin codrii Vlăsiei – Pe 11 octombrie, duminică, se va desfășura penultima competiție de ciclism din calendarul anual al Riders Club. Haiduci …]

Sport 0 Comentarii

Ce se întâmplă cu Pantilimon? Sunderland vrea să-l vândă

Ce se întâmplă cu Pantilimon? Sunderland vrea să-l vândă – Portarul naționalei României Costel Pantilimon ar putea schimba echipa în această iarnă. Presa britanică crede că trecerea lui Panti pe …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221

*