Torţionarul Alexandru Vişinescu, sentință de 20 de ani de închisoare
24 iulie 2015 Comentarii 0

Torţionarul Alexandru Vişinescu, sentință de 20 de ani de închisoare

Torţionarul Alexandru Vişinescu, sentință de 20 de ani de închisoare – Procesul pentru crime împotriva umanităţii a durat 10 luni iar Alexandru Vişinescu, primul comandant de penitenciar din perioada comunistă a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti (CAB).
Totodată, anchetatorii au obținut și degradarea militară a lui Vişinescu, care avea gradul de locotenent colonel în rezervă.

În perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat –

„A săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic” – potrivit rechizitoriului procurorilor.

Parchetul instanţei supreme mai arată:

„Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Principalele categorii de deţinuţi aflate în penitenciar, aşa cum reiese chiar dintr-o notă a lui Vişinescu adresată Consiliului Securităţii Statului din 1967, erau foşti conducători în guvernele burghezo-moşiereşti şi în conducerile PNŢ şi PNL, foşti conducători a unor organizaţii subversive, foste cadre de conducere după 23 August 1944, foste cadre MAI după 23 August 1944 sau  foşti conducători ai diverselor secte religioase.

Regimul impus de Vişinescu în Penitenciarul Râmnicu Sărat nu asigura condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung, în condițiile ăn care de cele mai multe ori sentinţele se întindeau pe o perioadă care depăşea zece ani.

„Decesul deţinuţilor survenea, astfel, în urma unui proces lent, dar eficace, prin care aceştia erau torturaţi fizic şi psihic”, au precizat procurorii.

Alexandru Vişinescu s-a născut la Buzău, în anul 1925, şi a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963. În prezent, el trăieşte într-un bloc din centrul Bucureștiului, cu o pensie de peste 3.200 de lei pe lună.

The following two tabs change content below.

Roxana T.

Roxana T. - lucrează la compania Ştiri Alba, din luna August 2008. A terminat Facultatea de Relatii Economice Internaţionale şi se ocupa de secţiunea Ştiri Internaţionale.

Stiri asemanatoare:

Actualitate 0 Comentarii

11 februarie – Ziua Internațională a Bolnavului. Sistemul medical din România între cele mai deficitare din UE

11 februarie – Ziua Internațională a Bolnavului. Sistemul medical din România între cele mai deficitare din UE – De 23 ani, data de 11 februarie este, pentru lumea creștină, Ziua …]

Actualitate 0 Comentarii

Un bărbat din Blaj a chemat jandarmii pentru că se simțea amenințat în propria casă. Oamenii legii l-au amendat!

Un bărbat din Blaj a chemat jandarmii pentru că se simțea amenințat în propria casă. Oamenii legii l-au amendat! – Un barbat din Blaj a apelat la jandarmi susținând că …]

Actualitate 0 Comentarii

Incendiu la o mânăstire din Apuseni

Incendiu la o mânăstire din Apuseni – Pichetul de pompieri Cîmpeni a intervenit azi noapte, la ora 02.00, pe strada Principală din localitatea Rogoz, comuna Albac pentru stingerea unui incendiu …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*