Torţionarul Alexandru Vişinescu, sentință de 20 de ani de închisoare
24 iulie 2015 Comentarii 0

Torţionarul Alexandru Vişinescu, sentință de 20 de ani de închisoare

Torţionarul Alexandru Vişinescu, sentință de 20 de ani de închisoare – Procesul pentru crime împotriva umanităţii a durat 10 luni iar Alexandru Vişinescu, primul comandant de penitenciar din perioada comunistă a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti (CAB).
Totodată, anchetatorii au obținut și degradarea militară a lui Vişinescu, care avea gradul de locotenent colonel în rezervă.

În perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat –

„A săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic” – potrivit rechizitoriului procurorilor.

Parchetul instanţei supreme mai arată:

„Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Principalele categorii de deţinuţi aflate în penitenciar, aşa cum reiese chiar dintr-o notă a lui Vişinescu adresată Consiliului Securităţii Statului din 1967, erau foşti conducători în guvernele burghezo-moşiereşti şi în conducerile PNŢ şi PNL, foşti conducători a unor organizaţii subversive, foste cadre de conducere după 23 August 1944, foste cadre MAI după 23 August 1944 sau  foşti conducători ai diverselor secte religioase.

Regimul impus de Vişinescu în Penitenciarul Râmnicu Sărat nu asigura condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung, în condițiile ăn care de cele mai multe ori sentinţele se întindeau pe o perioadă care depăşea zece ani.

„Decesul deţinuţilor survenea, astfel, în urma unui proces lent, dar eficace, prin care aceştia erau torturaţi fizic şi psihic”, au precizat procurorii.

Alexandru Vişinescu s-a născut la Buzău, în anul 1925, şi a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963. În prezent, el trăieşte într-un bloc din centrul Bucureștiului, cu o pensie de peste 3.200 de lei pe lună.

The following two tabs change content below.

Roxana T.

Roxana T. - lucrează la compania Ştiri Alba, din luna August 2008. A terminat Facultatea de Relatii Economice Internaţionale şi se ocupa de secţiunea Ştiri Internaţionale.

Stiri asemanatoare:

Actualitate 0 Comentarii

ACCIDENT cu victime pe DN14B, între Crăciunelu de Jos și Blaj. Două autoturisme implicate

ACCIDENT cu victime pe DN14B, între Crăciunelu de Jos și Blaj. Două autoturisme implicate – Un accident rutier s-a petrecut, miercuri după-amiaza, pe DN14B, între Crăciunelu de Jos și municipiul …]

Actualitate 0 Comentarii

Accident rutier în Alba Iulia produs de un șofer aflat sub influența alcoolului

Accident rutier în Alba Iulia produs de un șofer aflat sub influența alcoolului – Un bărbat din Alba Iulia este cercetat penal de polițiști sub aspectul comiterii infracţiunii de “conducere …]

Actualitate 0 Comentarii

9 decembrie – Ziua internațională de comemorare a victimelor crimei de genocid și pentru prevenirea acestei crime

9 decembrie – Ziua internațională de comemorare a victimelor crimei de genocid și pentru prevenirea acestei crime – Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a decretat 9 decembrie drept Ziua …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*