17 aprilie 2016 Comentarii 0

Un cutremur ca-n 1977 ar costa România 6,6 miliarde de euro

Un cutremur ca-n 1977 ar costa România 6,6 miliarde de euro

Dacă România va mai fi lovită de un cutremur asemănător celui din 1977, pagubele s-ar ridica la aproximativ 6,6 miliarde de euro, în cazul clădirilor, potrivit unei analize realizate de AON, la comanda Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Cu toate acestea, asigurările, nu acoperă în momentul de față decât 1,51 miliarde de euro, restul pagubelor trebuind suportate de populație și de stat. Dar și din aceste 1,51 miliarde de euro, doar 1,31 de miliarde vor fi suportate de asigurările obligatorii pentru locuință, restul va fi susținut de asigurările facultative.

„Este o cifră rezultată dintr-un model matematic, fiind vorba doar despre locuinţe, fără anexe, doar partea de clădiri. Paguba aşteptată în caz de cutremur este de circa 6,6 miliarde de euro, din care asigurate ar fi 1,5 miliarde de euro. Concluzia generală este că majoritatea pagubelor nu sunt asigurate, trebuie să le susţină oamenii din buzunar sau statul român ori guvernul. Aici vorbim despre eficienţa sistemului de asigurări. Dacă el, practic, lasă majoritatea oamenilor neacoperiţi în cazul unui cutremur – cutremurul din 1977 nu este cel mai rău cutremur care s-a produs în România – atunci sistemul nu funcţionează”, a spus Aurel Badea, oficial UNSAR.

Mai mult, 77% din daune nu sunt asigurate pe motiv că distribuţia poliţelor PAID pe teritoriul României nu este uniformă, Capitala având cel mai mare grad de penetrare al acestora.

„Gradul de penetrare este mai mare în zonele cu risc de cutremur, cum ar fi Bucureştiul, de exemplu, unde acesta este de 38-40%. Practic, acolo unde este cutremur, oamenii au cumpărat mai multe poliţe. Unde nu este cutremur sau unde oamenii sunt foarte săraci, nu au cumpărat. Asta este bine, pentru că vorbim despre 20 şi ceva la sută asigurat, dar nu este bine pentru PAID, pentru că, financiar vorbind, în loc să se distribuie uniform riscul, se acumulează acolo unde este cutremur şi tot 20 de euro este costul unei poliţe PAD”, a mai afirmat oficialul UNSAR.

 

 

Post-ul Un cutremur ca-n 1977 ar costa România 6,6 miliarde de euro apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Un cutremur ca-n 1977 ar costa România 6,6 miliarde de euro

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

PSG continuă pe mâna lui Laurent Blanc

PSG continuă pe mâna lui Laurent Blanc – Șeicii miliardari care patronează  PSG merg în continuare pe mâna lui Laurent Blanc. Fostul fundaș francez al naționalei ”cocoșului galic” și-a prelungit …]

Sport 0 Comentarii

PRELIMINARII EURO 2016 / România – Finlanda (joi, ora 21.45, TVR 1). Iordănescu îi pregătește pe suporterii naționalei și pentru vremuri grele: ”Trebuie să aibă încredere în națională, indiferent de cum se va desfășura jocul”!

PRELIMINARII EURO 2016 / România – Finlanda (joi, ora 21.45, TVR 1). Iordănescu îi pregătește pe suporterii naționalei și pentru vremuri grele: ”Trebuie să aibă încredere în națională, indiferent de …]

Sport 0 Comentarii

Antrenorul de la Gloria Buzău, bănuit de blaturi în sezoanele trecute: ”Oraşul se face că ne plăteşte, eu mă fac că-i antrenez, jucătorii se fac că joacă”

Antrenorul de la Gloria Buzău, bănuit de blaturi în sezoanele trecute: ”Oraşul se face că ne plăteşte, eu mă fac că-i antrenez, jucătorii se fac că joacă” – Viorel Ion, …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*