Un tânăr străbate țara în lung și în lat ca să adune costume populare: «Am găsit piese valoroase în grajd sau chiar în cotețul câinelui»
9 mai 2016 Comentarii 0

Un tânăr străbate țara în lung și în lat ca să adune costume populare: «Am găsit piese valoroase în grajd sau chiar în cotețul câinelui»

Un tânăr străbate țara în lung și în lat ca să adune costume populare: «Am găsit piese valoroase în grajd sau chiar în cotețul câinelui»

Un tânăr originar din Brașov, dar stablit în Cluj-Napoca a străbătut sute de kilometri, în ultimii nouă ani, condus de pasiunea lui pentru tradiția populară. Încă din timpul liceului, Sebastian Paic a început să strângă costume populare, adunând până acum peste 1.000 de piese.

”Goana” după porturile populare l-a plimat pe Sebastian Paic în toate colțurile țării. A luat satele la pas, a bătut din poartă în poartă și le-a vorbit oamenilor despre pasiunea lui, scrie CityNews.ro.

”Am mers și câteva zeci de kilometri pe jos, cautând. Piesele, poate cele mai valoroase dintre ele, erau ținute în șură, în grajd, în pod și uneori poate chiar în cotețul câinelui”, a declarat Sebastian Paic.

costume populare 1În acest fel, tânărul a reușit să adune o colecție impresionantă de peste 1.000 de obiecte de port popular din 15 zone etnografice ale țării. Cele mai valoroase piese ale colecției sale sunt cămășile de nuntă, pe care fetele și le făceau singure. Unele sunt vechi de mai bine de 100 de ani.

Timp de nouă ani, colecționarul a purtat costumele după el prin căminele studențești în care a stat. Abia acum a reușit să găsească o casă țărănească, în localitatea clujeană Chinteni, pe care speră să o transforme curând în muzeu. Până atunci, tânărul se implică în organizarea unor evenimente cu iz tradițional.

În anul 2011, tânărul a pus bazele asociației ”Zestrea”, împreună cu colegii din căminul studențesc în care a locuit. Acum iau parte la expoziții, dar organizează și ateliere meșteșugărești.

Post-ul Un tânăr străbate țara în lung și în lat ca să adune costume populare: «Am găsit piese valoroase în grajd sau chiar în cotețul câinelui» apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Un tânăr străbate țara în lung și în lat ca să adune costume populare: «Am găsit piese valoroase în grajd sau chiar în cotețul câinelui»

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Liga 1: Viitorul – Pandurii (ora 20.30, Digi, Dolce, Look). Meciul care încheie sezonul regulat

Liga 1: Viitorul – Pandurii (ora 20.30, Digi, Dolce, Look). Meciul care încheie sezonul regulat – Liga 1 FC Viitorul – Pandurii Târgu Jiu (ora 20.30, Digi, Dolce, Look) FC Viitorul …]

Sport 0 Comentarii

Claudiu Bumba și Liviu Antal, goluri pentru Hapoel Tel Aviv

Claudiu Bumba și Liviu Antal, goluri pentru Hapoel Tel Aviv – Claudiu Bumba și Liviu Antal au fost eroii formației lor, Hapoel Tel Aviv, în etapa a cincea din campionatul …]

Sport 0 Comentarii

FC Botoșani a remizat cu noua echipă a lui Jeremy Bokila

FC Botoșani a remizat cu noua echipă a lui Jeremy Bokila – FC Botoșani continuă seria amicalelor în cantonamentul din Antalya. Elevii lui Cristi Pustai au remizat în fața formației …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221

*