10 mai 2016 Comentarii 0

UPDATE / Dan Condrea, administratorul Hexi Pharma, a fost audiat la Parchetul General

UPDATE / Dan Condrea, administratorul Hexi Pharma, a fost audiat la Parchetul General

Dan Condrea, administratorul Hexi Pharma, s-a prezentat marți la Parchetul General, unde a fost audiat timp de aproape două ore în scandalul dezinfectanților diluați folosiți în spitalele din România. 

Parchetul General a deschis un dosar penal in rem în acest caz, pentru “zădărnicire a combaterii bolilor” şi “falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse” în cazul dezinfectanţilor din spitale, au anunţat, ieri, reprezentanţii instituţiei printr-un comunicat de presă.

“Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de o firmă autohtonă utilizaţi în unităţile sanitare”, se precizează în informarea trimisă de procurori.

Parchetul General s-a autosesizat pe 26 aprilie, în cazul dezinfectanţilor diluaţi din spitale, după ancheta pornită de jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor despre soluţiile folosite în spitale la dezinfecţie, soluţii care ar fi diluate.
Jurnaliștii GSP au dezvăluit că Dan Condrea, administratorul Hexi Pharma, a fost în vizorul DNA, în urmă cu 6 ani, când a fost depusă o plângere împotriva sa. Plângerea a fost pasată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2, iar în 2014, procurorii de acolo au decis clasarea plângerii.

Jurnaliștii GSP au dezvăluit luna trecută că Suprasept, biocidul folosit de firma care dezinfectează 2.000 de săli de operaţie din România, din peste 350 de spitale are o substanţă activă diluată de 10 ori. Suprasept, dezinfectantul Hexi Pharma folosit, conform etichetei, pentru ”instrumentarul şi echipamentele medicale prin imersie” şi pentru deliminarea bacteriilor din „blocurile operatorii, secţii de arşi, ATI, săli de tratament”. Dar şi pentru mesele de operaţie, podele şi pentru „dezinfecţia prin nebulizare.

Analizele făcute la institutul de stat ICECHIM au arătat că ambele substanţe active din Suprasept sînt diluate faţă de etichetă: prima de 10 ori şi a doua cu 30%. Testul a costat 800 de lei, iar spitalele i-au dat lui Hexi Pharma, în ultimii 9 ani, contracte 30 de milioane de euro fără ca autorităţile să-i controleze vreodată în laborator substanţele.

După aceste dezvăluiri, angajații DSP Arad au povestit că au descoperit, în 2013, un dezinfectant cu probleme. Acesta ar fi fost neconform, așa că și-au alertat imediat superiorii de la București. Cei de la Ministerul Sănătății nu ar fi putut trage la răspundere furnizorul pentru că nu i-ar fi gasit sediul, aceasta în condițiile în care această firmă avea, atunci, contacte cu aproape 200 de spitale din toata România.

Citește și: EXCLUSIV | Nereguli grave în dosarul antisepticelor din spitale: N-au amendat firma pentru că n-au găsit sediul

Mişcarea Civică Iniţiativa România  a realizat o analiză proprie privind situaţia contractelor cu statul ale companiei Hexi Pharma în perioada 2012-2015, folosind surse guvernamentale deschise. Analiza a arătat că Hexu Pharma  a avut, în anul 2015 (anul tragediei din Colectiv), 20 de contracte cu Spitalul de Arşi (Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri Bucureşti), cu o valoare totală de 26.150,7 euro. Contractele au fost obţinute prin încredinţare directă, nu prin licitaţie.

Ministerul Sănătății a dispus controale în spitalele din țară, unde au fost verificați dezinfectanții folosiți în spitale. La începutul lunii, ministrul Sănătății a anunțat că din cele 3.526 de teste făcute pentru verificarea eficienței dezinfectanților folosiți în spitalele românești doar 5 % sunt neconforme. Câteva zile mai târziu, la presiunea cetățenilor, Ministerul Sănătății a publicat lista spitalelor unde au fost depistate nereguli.

În urma acestui scandalul, ministrul Patriciu Achimaș Cadariu a demisionat.

Citește și: Scandalul dezinfectanţilor din unităţile sanitare este doar vârful icebergului. Problema ”spitalelor ucigaşe”, veche de cel puțin 12 ani

FOTO: gsp.ro

Post-ul UPDATE / Dan Condrea, administratorul Hexi Pharma, a fost audiat la Parchetul General apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – UPDATE / Dan Condrea, administratorul Hexi Pharma, a fost audiat la Parchetul General

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Ronaldo a arătat lumii Spa-ul în care se relaxează câte două ore pe zi

Ronaldo a arătat lumii Spa-ul în care se relaxează câte două ore pe zi – Superstarul portughez Cristiano Ronaldo (30 de ani) și-a prezentat casa din Madrid în care locuiește. Dacă …]

Sport 0 Comentarii

FC Braşov, spre de faliment. Planul de reorganizare nu a fost aprobat. Datorii de 7.000.000 de euro

FC Braşov, spre de faliment. Planul de reorganizare nu a fost aprobat. Datorii de 7.000.000 de euro – Planul de reorganizare nu a fost aprobat de către creditori în Adunarea …]

Sport 0 Comentarii

Și bătuți, și ironizați! Interiștii, niște clovni, în viziunea celor de la Juventus / GALERIE FOTO & VIDEO

Și bătuți, și ironizați! Interiștii, niște clovni, în viziunea celor de la Juventus / GALERIE FOTO & VIDEO – Campioana din Serie A s-a impus duminică seară, cu 2-0 (Bonucci – …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*