10 mai 2016 Comentarii 0

Vestigii dacice, distruse de constructorul drumului de centură al municipiului Târgu-Jiu

Vestigii dacice, distruse de constructorul drumului de centură al municipiului Târgu-Jiu

Constructorul drumului de centură al municipiului Târgu-Jiu este acuzat că a distrus o așezare dacică veche de peste două milenii, situată la marginea municipiului Târgu-Jiu, în cartierul Romanești.

Arheologul Vasile Marinoiu susține că pe centura care înconjoară orașul Târgu Jiu au fost executate lucrări fără să existe descărcare arheologică. Mai grav, spune acesta, este faptul că o serie de vestigii dacice și medievale au fost distruse, scrie Gorj Exclusiv.

”Când s-a efectuat cercetarea arheologică la situl 6 s-au făcut lucrări la gropile de împrumut de lângă centură în vederea exploatării materialului pentru taluz și amenajarea unui lac piscicol. În urma solicitării pentru diagnosticare arheologică, s-au descoperit mai multe complexe din perioada dacică și medievală”, a explicat arheologul.

Potrivit acestuia, reprezentanții firmei au spus că nu mai sunt interesați să cerceteze terenul și nu s-a mai încheiat contract de cercetare arheologică pentru eliberarea terenului de sarcină arheologică. ”Ulterior, s-a constatat că s-a trecut la efectuarea unor excavări fără să anunțe Direcția pentru Cultură și a fost afectat complexul arheologic descoperit. Într-o zonă nu se mai poate recupera nimic”, a spus Vasile Marinoiu.

Anchetă penală în acest caz

Reprezentanții Poliției Gorj au confirmat că pe această speță s-a deschis o anchetă penală. ”Polițiștii din cadrul IPJ Gorj s-au sesizat despre săvârșirea infracțiunii de executare a unor lucrări ce pot afecta siturile arheologice în absența certificatului de descărcare de sarcină arheologică pentru activitatea desfășurată într-o anumită zonă de către constructorul drumului de centură. Pedeapsa prevăzută pentru aceste fapte este de închisoare între trei luni și trei ani sau amendă”, a spus Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

Noua şosea ocolitoare a municipiului Târgu-Jiu va avea o lungine de 20 de kilometri. Bugetul total al investiţiei este de o sută de milioane de euro, iar câştigătoare a licitaţiei a fost desemnată o firma din Italia.

Post-ul Vestigii dacice, distruse de constructorul drumului de centură al municipiului Târgu-Jiu apare prima dată în Libertatea.ro.


Sursa: SportNews – Vestigii dacice, distruse de constructorul drumului de centură al municipiului Târgu-Jiu

The following two tabs change content below.
Ştiri Alba, un portal de ştiri Online - citeşte zilnic cele mai noi ştiri online, din România şi în special din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş şi Ocna Mureş. Website-ul Ştiri Alba, a fost creat de o echipa de programatori din Alba Iulia şi în timp, va deveni un adevarat website de ştiri online! Vă mai aşteptăm pe website-ul nostru stiri-alba.com!

Stiri asemanatoare:

Sport 0 Comentarii

Rețetă: stromboli

Rețetă: stromboli – Unii zic că e o pizza rulată, alţii spun că e sandwich. Oricum i-ai spune, Stromboli (inventat cam prin anul 1950) e o gustare extraordinar de bună, …]

Sport 0 Comentarii

Anders Breivik a câștigat procesul cu statul norvegian privind regimul de detenție

Anders Breivik a câștigat procesul cu statul norvegian privind regimul de detenție – Justiția norvegiană i-a dat dreptate extremistului Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane în 2011, …]

Sport 0 Comentarii

Carantină! Un liceu întreg din Oradea a fost închis după ce o elevă s-a îmbolnăvit de TBC

Carantină! Un liceu întreg din Oradea a fost închis după ce o elevă s-a îmbolnăvit de TBC – La Colegiul Național ”Iosif Vulcan” din Oradea a fost instituită carantina azi, …]

0 Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fiţi primul care comentează la acest articol!

Lăsaţi un comentariu


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/stiriab/public_html/design/functions/filters.php on line 221


*